Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Giù la testa (Duck, You Sucker - 1971)

Director: Sergio Leone
Writer: Sergio Leone, Sergio Donati
Cast: Rod Steiger, James Coburn, Romolo Valli, Maria Monti, Rick Battaglia

Αξιολόγηση : 4/5

Ο Juan είναι ο πάτερ-φαμίλιας μιας οικογένειας ληστών στις ερημιές του Μεξικού. Κάποια στιγμή περνάει απο τα λημέρια του ο John Mallory, ένας σκληροτράχηλος και πεισματάρης τρομοκράτης του IRA, που ειδικεύεται στις ανατινάξεις με δυναμίτη. Βλέποντας τις ικανότητές του ο Juan, θα προσπαθήσει να τον πείσει να ληστέψουν τη μεγαλύτερη τράπεζα της περιοχής, που βρίσκεται στην πόλη Messa Verde. Με την ενοχλητική επιμονή του, θα τον αναγκάσει τελικά να συμμετάσχει στο σχέδιο, αλλά ο μεξικανός σύντομα θα ανακαλύψει οτι το κορόιδο της όλης υπόθεσης είναι ο ίδιος. Χωρίς καλά-καλά να το καταλάβει, ο ιρλανδός θα τον μπλέξει στη μεξικάνικη επανάσταση του Pancho Villa, για την οποία ήρθε απο τη Βρετανία. Και μάλιστα, σε ένα απίστευτο γύρισμα της τύχης, ο ιρλανδός θα κάνει τον αμοραλιστή και εντελώς αδιάφορο προς την επανάσταση Juan... εθνικό ήρωα !

Το "Giù la testa" ( αγγλικός τίτλος "Duck, You Sucker", επίσης γνωστό ως "A Fistful of Dynamite") είναι αναμφισβήτητα η πιο υποτιμημένη απο τις εμπορικές ταινίες του δασκάλου των spaghetti western Sergio Leone. Αυτό ίσως να συμβαίνει λόγω της έντονα πολιτικής χροιάς της, ή ίσως λόγω της απουσίας του Clint Eastwood απο το cast. Πάντως, δεν είναι σε καμία περίπτωση κατώτερη απο τις υπόλοιπες. Έχοντας πολλά κοινά στοιχεία με το αριστούργημα του Leone "Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος", όπως την απρόθυμη συνεργασία μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών, το μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι για να φτάσουν στο σκοπό τους, και την, επίσης απρόθυμη συμμετοχή σε ένα πόλεμο, το "Giù la testa" είναι μία άκρως διασκεδαστική ταινία, που κάνει τα 157 λεπτά της διάρκειας να μοιάζουν σαν videoclip ! Πολύ μεγάλη και προσεγμένη παραγωγή, καλή χημεία μεταξύ των Rod Steiger και James Coburn, όμορφη φωτογραφία, και μουσική επένδυση απο τον συνήθη ύποπτο Ennio Morricone. 100% Sergio Leone !

Giù la testa trailer
η ταινία στο imdb


7 σχόλια:

  1. Ωραία ταινία φίλε curious. Κρίμα που ο μεγάλος αυτός δάσκαλος των spaghetti western έκανε μόλις 7 ταινίες.

    3: Καλή

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία ταινία ! Απορώ γιατί δεν είναι τόσο γνωστή όσοι οι άλλες του Leone. Εκτός του "Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος", και το "Μια φορά στη άγρια δύση", οι υπόλοιπες πιστεύω κυμαίνονται λίγο-πολύ στα ίδια (υψηλά) επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν και η αγαπημένη μου ταινία του είναι το "Μια φορά στη άγρια δύση", πιστεύω ότι η καλύτερή του είναι το γκανγκστερικό έπος "Κάποτε στην Αμερική". Ένα μεγάλο αριστούργημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Που τη θυμήθηκες ρε μεγάλε αυτή την εργάρα; Στην αρχή μπερδεύτηκα με τους ξένους τίτλους και μετά θυμήθηκα ότι πρόκειται για το "Κάτω Τα Κεφάλια" με έναν εκπληκτικό Rod Steiger που στη συγκεκριμένη ταινία δίνει ρέστα σε έναν πολύ δύσκολο και πρωτότυπο ρόλο.
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν το έχω δεί φαντάζομαι οτι μιλάμε για ταινία υπόδειγμα αν κρίνω απο τα σχόλια΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξέχασα να βάλω τον ελληνικό τίτλο φίλε navarino-s ! Έβαλα 3 ξένους, και δεν έβαλα τον ελληνικό.

    Το "Πού τη θυμήθηκες" που μου λές, αποδεικνύει οτι όντως είναι ξεχασμένη η ταινία. Κρίμα, γιατί είναι πολύ καλή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε academy, εγώ, όπως λέω και στον Αργύρη πιο πάνω, τη θεωρώ ισάξια με τις υπόλοιπες του Leone, πλήν των 2-3 αριστουργημάτων του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;