Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Le cercle rouge (1970)

Director: Jean-Pierre Melville
Writer: Jean-Pierre Melville
Cast: Alain Delon, Gian Maria Volonté, Yves Montand, André Bourvil, Paul Amiot

Αξιολόγηση : 3.5/5

Ο κλέφτης Corey απολύεται πρόωρα απο τη φυλακή λόγω καλής διαγωγής. Αμέσως, επισκέπτεται τον πρώην συνεργάτη του τον Rico, ο οποίος στο μεταξύ του έχει πάρει τη γυναίκα, και τον "ελαφρύνει" από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες φράγκα. Εν τω μεταξύ, ο επιθεωρητής Mattei συνοδεύει με τρένο τον επικίνδυνο δολοφόνο Vogel. Ο Vogel όμως θα καταφέρει να του ξεφύγει και θα κρυφτεί, εντελώς συμπτωματικά, στο αυτοκίνητο του Corey. Ο Corey θα τον περάσει απο τα μπλόκα της αστυνομίας, και αυτός ως αντάλλαγμα θα ξεφορτωθεί τα τσιράκια του Rico που κυνηγούν το σωτήρα του. Οι δύο άντρες θα γίνουν φίλοι, και ο Corey θα αναφέρει ένα σχέδιο ληστείας κοσμηματοπωλείου που του είχε εμπιστευθεί ένας δεσμοφύλακας στη φυλακή. Ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον πρώην σκοπευτή της αστυνομίας Jansen, και προχωρούν στο ριψοκίνδυνο κόλπο. Ο πανούργος επιθεωρητής Mattei όμως δεν έχει παραιτηθεί απο το κυνήγι του Vogel, και θα επωφεληθεί απο τις προσπάθειες των τριών να πουλήσουν τα κλοπιμαία για να βρεθεί στα ίχνη τους.

Ένα απο τα πολύ γνωστά Film Noir της γαλλικής σχολής, χωρίς όμως να είναι και απο τα κορυφαία. Ο Jean-Pierre Melville είναι ένας μινιμαλιστής σκηνοθέτης, που δεν αρέσκεται στους πολλούς διαλόγους, και αφήνει περισσότερο τη σιωπή να "μιλήσει". Εδώ όμως ίσως το παρακάνει, αφού η πολύ μεγάλη διάρκεια των 140 λεπτών, χωρίς κάποιο ουσιαστικό λόγο, κουράζει. Η κινηματογράφηση είναι πολύ καλή, όπως και η έγχρωμη φωτογραφία, αλλά το σενάριο παρουσιάζει κάποιες "λακκούβες", κάποιες υπερ-απλουστεύσεις σε ορισμένα σημεία της υπόθεσης, και οι χαρακτήρες δεν αναπτύσσονται όσο θα περίμενε κανείς σε μία ταινία 2,5 ωρών. Οι ερμηνείες των τεσσάρων βασικών πρωταγωνιστών είναι καλές, χωρίς όμως το κάτι παραπάνω, ενώ ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην πολύ καλή σκηνή της ληστείας, που χρωστάει πολλά στην αντίστοιχη (αλλά πολύ ανώτερη) ληστεία απο το "Ριφιφί" του Jules Dassin. Συνολικά, ο "Κόκκινος Κύκλος" είναι αρκετά καλός, αλλά τον περίμενα καλύτερο.

Le cercle rouge trailer
η ταινία στο imdb


4 σχόλια:

  1. Ένα εξαιρετικό crime-film με πολλά στοιχεία από φιλμ νουάρ και από έναν πολύ μεγάλο δάσκαλο αυτού του είδους. Πολύ καλή η σκιαγράφηση του υποκόσμου όπου με τους νωχελικούς της ρυθμούς (με ορισμένα εντυπωσιακά ξεσπάσματα βίας), την μινιμαλιστική σκηνοθεσία, την μουντή φωτογραφία (αν θυμάμαι καλά) με έκαναν να βυθιστώ σε αυτόν τον αιματηρό κόκκινο κύκλο του εγκλήματος που είχε στήσει μαεστρικά ο Melville. Εξάλλου είναι μανούλα σε αυτά. Από τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες.

    4: Πολύ καλή

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και όμως θέλω τόσο να το δώ curious,και τώρα που το παρουσίασες με έβαλες στο trip να το δώ άμεσα.Αγαπημένο γαλλικό σινεμά...και αγαπημένος σκηνοθέτης.Το περιμένω πολύ ατμοσφαιρικό...είναι??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με όλα όσα λές Αργύρη, και μου άρεσε αρκετά η ταινία, απλώς κάτι με κούρασε λίγο. Ίσως να ήταν μόνο η διάρκεια (πλέον είμαι της γνώμης οτι πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος για να ξεπερνά μία ταινία τις 2 ώρες), ίσως να φταίει οτι είχα υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες, δεν έχω εντοπίσει ακριβώς τί με ενόχλησε. Πάντως, αν και αρκετά καλή στο σύνολό της, δεν τη θεωρώ απο τα αριστουργήματα των γαλλικών noir.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε academy, αν και εκφράζω κάποιες "ενστάσεις", ασφαλώς και είναι μια απο τις πολύ καλές ταινίες ενός πολύ αγαπημένου είδους. Ένα απο τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι η ατμόσφαιρα, όπως και σε κάθε ταινία του Melville. Να το δείς !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;