Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Leningrad Cowboys Go America (1989)

Director: Aki Kaurismäki
Writers: Sakke Järvenpää (story), Aki Kaurismäki (screenplay)
Cast : Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Sakke Järvenpää, Heikki Keskinen, Pimme Korhonen, Sakari Kuosmanen

Αξιολόγηση : 1.5/5

Στην αχανή τούνδρα της Φινλανδίας κατοικεί το πιο ανεκδιήγητο συγκρότημα συγγενών που έχει υπάρξει ποτέ στον πλανήτη Γη, με τα πιο ανεκδιήγητα κουρέματα, ρούχα και παπούτσια του σύμπαντος - οι Leningrad Cowboys. Ένας αμφιβόλου γούστου "ειδικός" τους συμβουλεύει να πάνε στην Αμερική για να κάνουν καριέρα, γιατί εκεί "παίρνουν τον οποιονδήποτε". Έτσι, το πολυμελές συγκρότημα και ο manager τους, επίσης συγγενής, φτάνουν στη Νέα Υόρκη, όπου ένας μουσικός παραγωγός, καθόλου εντυπωσιασμένος απο τη folk μουσική τους, τους προτείνει να παίξουν στο γάμο ενός ξαδέλφου του, στο Μεξικό. Έτσι, οι Leningrad Cowboys ξεκινούν ένα μακρύ road trip κατά μήκος της Αμερικής, παίζοντας απο rock'n'roll μέχρι blues και country σε παρακμιακά μαγαζιά, πάντα με απογοητευτικά αποτελέσματα. Τελικά, θα καταφέρουν να φτάσουν στο Μεξικό, και στην πολυπόθητη επιτυχία.

Μία απογοητευτική ταινία, ειδικά για το επίπεδο του πολύ καλού σκηνοθέτη Aki Kaurismäki, που αποτυγχάνει πλήρως στον (δυσδιάκριτο) στόχο της, αυτόν της σατιρικής, μουσικής κωμωδίας. Στα χείλη μου δεν εμφανίστηκε ούτε το παραμικρό μειδίαμα (γαμώτο, ακόμα και με τον Adam Sandler θα γελάσεις λιγάκι), και το όλο εγχείρημα κρίνεται χωρίς λόγο ύπαρξης. Βασισμένη σε ένα πραγματικό φινλανδικό συγκρότημα, το marketing
πλάσαρε την ταινία ως την απάντηση της Φινλανδίας στο This is Spinal Tap, αλλά εγώ θα τη χαρακτήριζα ως τον (πολύ) φτωχό συγγενή της. Θα μπορούσα να της βάλω και κουλούρι, αλλά τουλάχιστον έχει αξιοπρεπή φωτογραφία και κινηματογράφηση. Με αυτό το παντελώς αδιάφορο και τραγελαφικό σενάριο όμως ...

Leningrad Cowboys trailer
η ταινία στο imdb


5 σχόλια:

  1. Δεν έχω δει καμία ταινία του σκηνοθέτη!!!
    Θα δω σύντομα, όμως το "A Man Without a Past".
    Έχεις καμία άλλη να μου προτείνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το "A Man Without a Past" είναι νομίζω η πιο γνωστή του, αλλά δεν την έχω δεί. Έχω δεί τα "The Bohemian Life" (1992) και "Drifting Clouds" (1996), τα οποία μου άρεσαν και τα δύο, χωρίς όμως να με ξετρελάνουν. Σίγουρα πάντως, μη δείς τους καμπόηδες του Λένινγκραντ, γιατί σε βλέπω να κάνεις αποχή απο τις ταινίες, είς ένδειξιν διαμαρτυρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάνω κάτω συμφωνώ μαζί σου, φίλε curious. Και φυσικά καμία σχέση με το πολύ καλό "This is Spinal Tap" όπου αν και δεν έχω καμία σχέση με την μουσική μου άρεσε πάρα πολύ. Ο Kaurismäki είναι ένας ιδιαίτερος σκηνοθέτης που κινείται στους δικούς του μινιμαλιστικούς ρυθμούς. Καμία από τις πέντε ταινίες του που έχω δει, δεν με έχει ενθουσιάσει όπου ξεχωρίζω το "Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν" και το "Το κορίτσι με τα σπίρτα".

    2: Απλώς ενδιαφέρον

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Αργύρη, με τη φράση σου "Ο Kaurismäki είναι ένας ιδιαίτερος σκηνοθέτης που κινείται στους δικούς του μινιμαλιστικούς ρυθμούς." έδωσες ακριβώς το στύλ και το ύφος του Φινλανδού. Είναι ένας καλός σκηνοθέτης, που ποτέ όμως δε θα θεωρηθεί μεγάλος. Πρέπει να δώ και το "Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν", και τέλος - δε θα επιδιώξω να δώ κάποια άλλη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. I will recommend anyone looking for a Business loan to Mr Benjamin who helped me with a Four Million USD loan to start my business and it was fast. When obtaining a loan from them it was surprising how easy they were to work with.The process was fast and secure. It was definitely a positive experience.Avoid scammers on here and contact Mr Benjamin On. 247officedept@gmail.com . if you are looking for a business loan.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;