Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Murder by Death (1976)

Director : Robert Moore
Writer : Neil Simon
Cast : Truman Capote, Alec Guinness, Peter Sellers, David Niven, Peter Falk, Maggie Smith, Eileen Brennan

Αξιολόγηση: 4/5

O εκκεντρικός εκατομμυριούχος Lionel Twain (ο Truman Capote σε ένα ρόλο-έκπληξη) προσκαλεί τους 5 διασημότερους ντετέκτιβ του κόσμου στην επαύλη του, για δείπνο και ... φόνο. Ο Twain κάνει την αναγγελία ενός φόνου που θα συμβεί ακριβώς τα μεσάνυχτα. Όποιος απο τους ντετέκτιβ λύσει το μυστήριο θα λάβει 1 εκατομμύριο δολλάρια. Πρώτα όμως, θα πρέπει να μείνουν ζωντανοί.


Ένα εξαιρετικό δείγμα παρωδίας του whodunnit (who done it), του θεατρικού και κινηματογραφικού είδους αστυνομικού thriller μυστηρίου όπου ένας ευφυέστατος (σε εκνευριστικό συνήθως βαθμό) ντετέκτιβ ανακαλύπτει τον ένοχο του φόνου μέσα απο ένα πλήθος υπόπτων. Το σενάριο του Neil Simon είναι απλώς απολαυστικό, οι σπαρταριστές ατάκες και τα gags διαδέχονται το ένα το άλλο, και το all-star cast δίνει τα ρέστα του. Φανταστείτε τον Peter Sellers κινέζο ντετέκτιβ, τον Alec Guinness τυφλό μπάτλερ, και τον Peter Falk να διακωμωδεί ανελέητα τον Bogart, και έχετε μια πρώτη εικόνα της ταινίας. Η σκηνοθεσία απλώς επαρκής, υποχωρεί στο βάθος της σκηνής για να αφήσει να λάμψει ο αληθινός πρωταγωνιστής : το πανέξυπνο σενάριο. 


Συνολική εκτίμηση : Πολύ καλό - βρείτε το !

4 σχόλια:

  1. Φιλε μου αγνοουσα την υπαρξη αυτης της ταινιας, που φαινεται αρκετα ενδιαφερουσα. Θα την ψαξω με τη πρωτη ευκαιρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβερή ταινία, All-Star cast. Όλοι δίνουν ρέστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τις καλύτερες κωμωδίες που έχω δει. Από τον Peter Sellers και τον Alec Guinness μέχρι τον Truman Capote, οι ερμηνείες βγάζουν απίστευτο γέλιο, αν και ομολογώ στο τέλος της ταινίας έχασα λίγο την μπάλα με τις συνεχείς ανατροπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εγώ στο τέλος της ταινίας έχασα λίγο την μπάλα, επειδή είχα πέσει κάτω και κυλιόμουν απο τα γέλια. Γι'αυτό μετά την ξαναείδα, και ξανακυλιόμουνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;