Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

On the Waterfront (1954)

Director : Elia Kazan
Writer : Budd Schulberg
Cast : Marlon Brando, Eva Marie Saint, Karl Malden, Lee J.Cobb, Rod Steiger

Αξιολόγηση : 4/5

Ένας πρώην πυγμάχος, και νυν εργάτης εκφορτώσεων στο τοπικό λιμάνι, ο Terry Malloy, γίνεται άθελά του συνένοχος της δολοφονίας ενός συναδέλφου και φίλου του. Είναι κοινό μυστικό πως το φόνο διέταξε ο Johnny Friendly, ο διεφθαρμένος αρχηγός του εργατικού σωματείου, που εκμεταλλεύεται την ανέχεια και την ανάγκη των εργατών. Όταν θα γνωρίσει την αδελφή του θύματος, ο συνήθως αδιάφορος Terry θα αρχίσει να νιώθει ενοχές για το θάνατό του, και, με την παρότρυνση ενός ψυχωμένου ιερέα, θα αποφασίσει να αναλάβει τις ευθύνες του και να αντιμετωπίσει το εγκληματικό συνδικάτο.

Ένα άρτιο κοινωνικό δράμα για την ευθύνη που έχει ο καθένας προς το συνάνθρωπό του, αλλά και απέναντι στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Το ξεκάθαρο μήνυμα της ταινίας είναι πως, ακόμα και ο πιο συνηθισμένος άνθρωπος μπορεί να γίνει ήρωας, απλώς κάνοντας το κοινωνικό του καθήκον και ακολουθώντας τα πιστεύω του. Η ταινία έχει βραβευτεί με 8 Oscar (τότε που ακόμη κάτι σήμαιναν), συμεριλαμβανομένων των σκηνοθεσίας, σεναρίου, 1ου ανδρικού ρόλου και καλύτερης ταινίας. Καταπληκτικές ερμηνείες απο όλο το cast, αλλά κυρίως απο το Marlon Brando σε μία εμβληματική στιγμή της καριέρας του, στιβαρή σκηνοθεσία απο τον Kazan, δυνατό σινεμά που βρίσκει το στόχο του και συγκινεί, χωρίς να γίνεται μελοδραματικό. Με μία λέξη : Κλασσικό !

On the Waterfront trailer
η ταινία στο imdb



2 σχόλια:

  1. Τα λόγια περισσεύουν για το ταλέντο τόσο του Marlon Brando όσο και του Elia Kazan. Μια από τις καλύτερες ταινίες και των δύο.

    Πολύ ωραίο το blog. Συνεχίστε την ποιοτική δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε φίλε Fingolfin για τα καλά σου λόγια, και ανταποδίδουμε !

    Τώρα, για την ταινία τί να πούμε εμείς οι φτωχοί ? Οτι είναι ταινιάρα ? Αυτό το ξέρουν ακόμα και οι πέτρες. Τα λόγια περισσεύουν όπως πολύ σωστά λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;