Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

The Belly of an Architect (1987)

Director : Peter Greenaway
Writer : Peter Greenaway
Cast : Brian Dennehy, Chloe Webb, Lambert Wilson, Sergio Fantoni, Stefania Casini

Αξιολόγηση : 3.5/5

Ένας αμερικανός αρχιτέκτονας, ο Stourley Kracklite, ταξιδεύει στη Ρώμη με τη νεαρή γυναίκα του για να διοργανώσει μία έκθεση αφιερωμένη στον αγαπημένο του αρχιτέκτονα του 18ου αιώνα, τον γάλλο Etienne-Louis Boullée. Μέσα στους επόμενους μήνες, η ζωή του Kracklite πηγαίνει απο το κακό στο χειρότερο. Οι προετοιμασίες για την έκθεση προχωρούν πολύ αργά και ξεφεύγουν απο τον έλεγχό του, η γυναίκα του τον απατά με έναν ιταλό συνάδελφό του, και αρχίζει να αισθάνεται έντονους πόνους στο στομάχι. Παθιάζεται με την εικόνα της πρησμένης κοιλιάς του, και σταδιακά όλα τα σημαντικά πράγματα της ζωής του παύουν να έχουν σημασία. Και, ως αποτέλεσμα, τα χάνει όλα.

Μία πολύ ιδιαίτερη, εκκεντρική ταινία, όπως άλλωστε και όλες οι υπόλοιπες του Peter Greenaway
. Παθιασμένος με την τέχνη, ο άγγλος σκηνοθέτης εκμεταλλεύεται τα υπέροχα αρχιτεκτονικά τοπία της Ρώμης και το εκ-πλη-κτι-κό soundtrack του Wim Mertens για να ντύσει αυτό το σχόλιό του για τις μικρές φοβίες και παράνοιες της μέσης ηλικίας. Εντυπωσιακή φωτογραφία όπως πάντα (κάθε κάδρο είναι σαν πίνακας ζωγραφικής), κυκλικά μοτίβα κάθε υφής (απο τα κτίρια του Boullée ως τις κοιλιές του αρχιτέκτονα και της γυναίκας του) και ένας απόλυτα αφοσιωμένος στο ρόλο του Brian Dennehy συνθέτουν μία πολύ καλή ταινία, αν και... κάνει κοιλιά (λογοπαιγνιάκι). Μία δημιουργία - φόρος τιμής στην αρχιτεκτονική, το θάνατο, και φυσικά την κοιλιά.

The Belly of an Architect - opening titles
η ταινία στο imdb


5 σχόλια:

  1. Φίλε μου, καταρχάς συγχαρητήρια για το μπλογκ σου, όπου μου αρέσει πολύ η "αρχιτεκτονική" του (λογοπαίγνιο με την ταινία).

    Όντως είναι μια ιδιόρρυθμη ταινία τόσο ως προς τους αργούς, ληθαργικούς ρυθμούς του όσο και για τον τρόπο που ο Greenaway αντιλαμβάνεται και παρουσιάζει τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται η ταινία. Επίσης με γοήτευσε η μουσική της.

    Μόνο δύο ταινίες έχω δει αυτού του εκκεντρικού σκηνοθέτη όπου το “Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της” το λάτρεψα και ήταν ένα κινηματογραφικό σοκ, γιατί πολύ απλά δεν ήξερα τίποτα για αυτήν.

    3,5: Καλή +

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλωσόρισες φίλε argiris-cinefil !
    Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια.

    Η ταινία είναι πολύ καλή, αν και όντως, αν δε γνωρίζεις κάτι για το συγκεκριμένο σκηνοθέτη μπορεί να σε ξενίσει λίγο το στύλ του. Γι'αυτό και μου αρέσει, επειδή είναι διαφορετικός.

    Διαφορετικός τρόπος αφήγησης, διαφορετικοί ρυθμοί, και γενικότερα πολύ ξεχωριστή κινηματογραφική κουλτούρα (έχει σπουδάσει ζωγραφική).

    Θα σου πρότεινα επίσης, εκτός απο το “Ο μάγειρας, ο κλέφτης, η γυναίκα του και ο εραστής της”, και το ZOO (A Zed and two Noughts). Κλασική ταινία Greenaway, αν και με λίγο αυξημένη δόση εκκεντρικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άμα το πετύχω πουθενώ θα το δω γιατί και οι δύο του ταινίες που έχω δει μου άρεσαν από αρκετά έως και πολύ. Ευχαριστώ για την πρόταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να'σαι καλά argiris-cinefil !
    Ευχαρίστως να ακούσω και δικές σου προτάσεις, μιας και έχω πάρα πολλά κενά, ακόμη και στις απολύτως κλασικές ταινίες.
    Απο οτι είδα και στο blog σου (το οποίο δεν ήξερα - ντροπή), ασχολείσαι συστηματικά, και γνωρίζεις πολλά για τον κινηματογράφο, οπότε η γνώμη σου μετράει ιδιαίτερα !
    Ελπίζω να τα λέμε συχνά, και εδώ και σε άλλα blogs.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι τόσες πολλές οι ταινίες που υπάρχουν που δόξα το θεώ έχουμε ακόμα πάρα πολλές για να ανακαλύψουμε. Όλοι μας έχουμε πάρα πολλά κενά. Απλά ο καθένας τα καλύπτει σύμφωνα με τα δικά του προσωπικά γούστα.

    Κι εγώ θα χαρώ πολύ να ανταλλάσουμε απόψεις, προτάσεις και οτιδήποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;