Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Days of Heaven (1978)

Director: Terrence Malick
Writer: Terrence Malick
Actors: Richard Gere, Brooke Adams, Sam Shepard, Linda Manz

Βαθμολογία: 4/5

Ένας φτωχός και ασήμαντος γοητευτικός νέος που είναι γεννημένος για μεγάλα πράγματα (Richard Gere) γυροφέρνει στις ηνωμένες πολιτείες κάνοντας ότι δουλειά βρει. Μαζί του κουβαλά και τις δυο άμοιρες "αδερφές" του και καλά (Brooke Adams και Linda Manz). Η τύχη θα τους χτυπήσει τη πόρτα με το πρόσωπο ενός μεγάλου γαιοκτήμονα. Επειδή όμως ο βήχας, το χρήμα και ο έρωτας δεν κρύβονται, πολλά θα παν στραβά.

Φτωχό ρομάντζο της σειράς με υπόθεση βιβλίου τσέπης που πετάς μισοδιαβασμένο στην αμμουδιά και δε κάνει ούτε για προσάναμμα το βράδυ. Γιατί να δούμε τότε τα μούτρα του ζιγκολό θα ρωτήσει κανείς; Μα γιατί πίσω απο αυτά θα δείτε να ξετυλίγεται μπροστά σας ένα αριστούργημα αισθητικής. Εκπληκτικές εικόνες, απίστευτα χρώματα και μαγευτικά τοπία. Γυρισμένο στην Alberta και στο Raymond του Καναδά και αποκλειστικά και τις "magic hours" Στην ανατολή και τη δύση του ηλίου δηλαδή με ιδικό φιλμ της Eastman Kodak.

Οι κινηματογράφηση από τον Νestor Αlmendros και τον Haskell Wexler σε αφήνει άφωνο με το ντοκιμαντεριστικό ήφος της. Αξιομνημόνευτα μακρινά πλάνα και φοβερά super-macros. Το κύριο μουσικό χαλί προσφέρεται απο τον Ennio Morricone, ενώ η πιο folk κιθάρα του Leo Kottke δένει αρμονικά με τις εικόνες της γεωργικής ζωής. Λόγω των παραπάνω προτιμήστε την έκδοση της Criterion και όχι το original copy της ταινίας γιατί θα απογοητευτείτε.


2 σχόλια:

  1. Welcome back raise0 !
    Μας έλειψες τριχωτό κάθαρμα !
    Δεν το έχω δεί. Πρέπει να είναι πολύ καλό.

    Πού να παρακολουθήσεις όμως τη φιλμογραφία του Malick ? Ο τύπος ξερνάει τις ταινίες πέντε-πέντε (τον αιώνα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. SUPER!!!
    και το "Badlands" (1973)ειναι πολυ καλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;