Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Le ballon rouge (1956)

Director : Albert Lamorisse
Writer : Albert Lamorisse
Cast : Pascal Lamorisse, Vladimir Popov, Sabine Lamorisse

Αξιολόγηση : 4/5

Ένα μικρό αγόρι βρίσκει ένα γυαλιστερό κόκκινο μπαλόνι δεμένο σε μία κολόνα του δρόμου. Το κατεβάζει κάτω, και έτσι θα ξεκινήσει μία όμορφη φιλία. Το μπαλόνι ακολουθεί το αγόρι, και υπακούει στις εντολές του σαν κατοικίδιο. Οι δυο τους παίζουν ανέμελα στις γειτονιές του Παρισιού, και πηγαίνουν παντού μαζί : στο σχολείο, στην εκκλησία, στο λεωφορείο. Μία συμμορία αγοριών όμως θα ζηλέψει την ξεχωριστή αυτή σχέση, και θα προσπαθήσει να την...ξεφουσκώσει.

Μια πολύ τρυφερή ταινία, που μιλάει για την παιδική αθωότητα, την ξεγνοιασιά, και τη μαγεία που σιγά-σιγά εξαφανίζεται απο το σκληρό, γκρίζο κόσμο μας. Πρωταγωνιστεί ο γιος του σκηνοθέτη σε μία συγκινητική ερμηνεία, ενώ σε ένα μικρό ρόλο εμφανίζεται και η κόρη του. Γυρισμένο σε μία συνοικία του Παρισιού που πλέον έχει κατεδαφιστεί, τη Belleville, το "Κόκκινο Μπαλόνι" είναι μια ευαίσθητη ματιά στην παιδική ψυχή, απο έναν άνθρωπο που έμοιαζε να την καταλαβαίνει - τον πρόωρα χαμένο στα γυρίσματα μιας μετέπειτα ταινίας του Albert Lamorisse. Ενδεικτικό της επιδραστικότητας της πολυβραβευμένης ταινίας είναι το ότι επί δεκαετίες προβαλλόταν συστηματικά σε δημοτικά σχολεία ανά τον κόσμο. 30 λεπτά αυθεντικής κινηματογραφικής μαγείας !

μία σκηνή της ταινίας
η ταινία στο imdb


3 σχόλια:

  1. 4/5 και από εμένα γιατί... δε ξέρω. Είχε προβληματάκια δε λέω. Μέτρια ηθοποιία, καλούτσικη φωτογραφία, τυπικό σενάριο συμπόνιας, αλλά με έπιασε ρε πούστη μου. Δε ξέρω. Πάντως αν πιάσω στα χέρια κάνα κωλόπαιδο από δαύτα, θα το κάνω μαύρο! To 2007 ο ανερχόμενος Hsiao-hsien Hou γύρισε μια αντίστοιχη μεγάλου μήκους: Flight of the Red Balloon με τη Juliette Binoche.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άμα τα πιάσεις τα σκατόπαιδα, ρίξε καμία και για μας. Μαλακιστήρια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΕΛΕΙΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ ,ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΧΑΖΕΨΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;