Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Le charme discret de la bourgeoisie (1972)

Director: Luis Buñuel
Writers: Luis Buñuel, Jean-Claude Carrière
Cast: Fernando Rey, Paul Frankeur, Delphine Seyrig, Bulle Ogier, Stéphane Audran, Jean-Pierre Cassel
Βαθμολογία: 0/5


"The Discreet Charm of the Bourgeoisie" ή "Η Διακριτική Γοητεία της Μπουρζουαζίας" για τους μη γαλλομαθείς είναι η εξιστόρηση των άκαρπων προσπαθειών μιας εξαμελής παρέας να δειπνήσουν μαζί. Αυτό το καλοκαίρι ήταν πολύ της μόδας. Παιζόταν στα πλείστα θερινά σινεμά και είχε γεμίσει ο τόπος απο διαφημιστικά. Ήταν και στο πίσω μέρος του μυαλού μου, ήξερα και λίγα πράγματα για το story... καλό θα είναι λέω.

Ο άρχοντας του σουρεαλισμού Luis Buñuel μας παρέδωσε εδώ ένα σχολικό project μισοφαγμένο από το σκύλο του και μισοαντεγραμμένο απο το διπλανό του. Όσοι περιμένετε να δείτε το "El ángel exterminador #2" ξεχάστε το! Αν ακούσατε όπως και εγώ για: προνόμια πλούτου και κοινωνικής δύναμης, συμβολισμούς, διακωμώδηση της καλλιέργειας της υψηλής κοινωνίας, καυτιριασμός με σουρεαλιστικές εικόνες, καταγγελτική σάτιρα της αστικής τάξης και άλλα τέτοια βαθυστόχαστα, είδατε και τη ταινία και συμφωνείτε με τα παραπάνω... σας λυπάμαι! Πάτε καλά ρε; Είναι η δεύτερη φορά στη ζωή μου που είδα "σοβαρά" ενα film και στη μέση το παράτησα! Πραγματικά λυπάμαι για το χρόνο που σπατάλησα. Αν και το είδα την επόμενη μέρα μέχρι το τέλος για να σχολιάσω με σιγουριά δεν άλλαξε κάτι. Πραγματικά απογοητευτικό και άτσαλο έργο, χωρίς συνέχεια και δομή. Ασύνδετα σκετσάκια με κρύα αστεία. ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ να δείτε ούτε trailer!

3 σχόλια:

  1. Αλλο ενα διαμαντι του κορυφαιου Ισπανου σουρεαλιστη Luis Bunuel.Σκληρη σατιρα κατα της αστικης ταξης: ενα θεμα που απασχολησε πολλους μεγαλους δημιουργους (π.χ. Pasolini, Antonioni κ.τ.λπ.).Υπογειο χιουμορ και απιστευτες σουρεαλιστικες σκηνες ανθολογιας.Η σκηνη με το γευμα στη σκηνη του θεατρου ειναι πανεξυπνη!Κορυφαια εμπειρια!!

    5/5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παντως, εγω λατρεψα αυτη την ταινια οπως και ολες τις ταινιες του τεραστιου Luis Bunuel!!Γενικα αγαπω υπερβολικα το σουρεαλισμο.
    Οσο για τη "μπουρζουαζια":
    Αριστουργηματικη, πανεξυπνη σατιρα κατα των πλουσιων και των μεγαλοαστων.Τρομερες οι σκηνες των ονειρων και κυριως η σκηνη του θεατρου, οπως λεει και ο ανωνυμος.Σιγουρα δεν αγγιζει το υπεραριστουργημα "Ο Εξολοθρευτης Αγγελος", αλλα ειναι μια ο τις 5 πιο αγαπημενες μου του μεγαλου δημιουργου.Αγαπημενη μου η "Viridiana".

    5/5

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;