Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Vertigo (1958)

Director : Alfred Hitchcock
Writer(novel) : Pierre Boileau
Screenplay : Alec Coppel, Samuel A. Taylor
Cast : James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes, Tom Helmore

Αξιολόγηση : 5/5

Ο John "Scottie" Ferguson είναι ένας ντετέκτιβ που έχει πρόσφατα παραιτηθεί απο το Σώμα λόγω της ακροφοβίας του. Ένας παλιός του συμφοιτητής, και πλέον ισχυρός εφοπλιστής, του αναθέτει να παρακολουθήσει την όμορφη γυναίκα του, τη Madeleine, η οποία φέρεται παράξενα τελευταία, και υποστηρίζει οτι είναι η μετεμψύχωση μίας πεθαμένης συγγενούς της. Ο Scottie γίνεται η σκιά της, τη σώζει απο μία απόπειρα αυτοκτονίας, και τελικά τη γνωρίζει και την ερωτεύεται. Η Madeleine όμως είναι αποφασισμένη να πεθάνει, και στη δεύτερη απόπειρά της τα καταφέρνει, με το Scottie ανήμπορο να τη βοηθήσει λόγω της ακροφοβίας του. Μερικούς μήνες αργότερα όμως, θα γνωρίσει μία γυναίκα που της μοιάζει καταπληκτικά, κι εκεί θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι μιας σκοτεινής δολοπλοκίας.

Η καλύτερη ταινία του μέτρ Alfred Hitchcock (και το λέω με απόλυτη βεβαιότητα) είναι επίσης μία απο τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Απο τους εκπληκτικούς τίτλους αρχής, υπό το καθηλωτικό soundtrack του Bernard Herrmann, μέχρι τη μνημειώδη τελευταία σκηνή, το Vertigo είναι ένα σεμινάριο κινηματογράφησης και σκηνοθεσίας. Μία ταινία που έχει αναλυθεί όσο λίγες (γι'αυτό και δεν έχει νόημα να πώ πολλά-πολλά), αποτελεί την κορύφωση του λαμπρού σκηνοθετικού οράματος του Hitchcock. Σαγηνευτική ατμόσφαιρα, υπέροχη φωτογραφία, αγωνία στα άκρα, όμορφοι χαρακτήρες (Αχ, αυτή η Kim Novak με το πράσινο σάλι!), και μία αναπάντεχη ανατροπή της πλοκής συνθέτουν μία ταινία-ορόσημο του παγκόσμιου κινηματογράφου, και μία "εξερεύνηση" των υψών που μπορεί αυτό το μέσο να επιτύχει.

Vertigo trailer
η ταινία στο imdb


7 σχόλια:

  1. Περιττά τα λόγια για μια από τις καλύτερες ταινίες που έχουν γυριστεί. Ο μέγιστος Alfred Hitchcock με έναν από τους καλύτερους ηθοποιούς, τον James Stewart προσφέρουν ένα πραγματικό διαμάντι, που μέχρι σήμερα συνεχίζει να συναρπάζει και να ικανοποιεί όποιον αποφασίσει να το δει.

    Υ.Γ. Το poster της ταινίας είναι μακράν από τα καλύτερα που έχω δει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oι καλυτερες ταινιες ολων των εποχων, κατα τη γνωμη μου:
    1.Bronenosets Potyomkin (Sergei Eisenstein, 1925)
    2.Vertigo (Alfred Hitchcock, 1958)
    3.8 1/2 (Federico Fellini, 1963)
    4.City Lights (Charlie Chaplin, 1931)
    5.A Clockwork Orange (Stanley Kubrick, 1968)
    6.Viridiana (Luis Buñuel, 1962)
    7.Rashômon (Akira Kurosawa, 1950)
    8.Det Sjunde Inseglet (Ingmar Bergman, 1957)
    9.Salò o le 120 Giornate di Sodoma (Pier Paolo Pasolini, 1975)
    10.La Règle du Jeu (Jean Renoir, 1939)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περιττά τα λόγια όντως φίλε Fingolfin. Τί να πούμε εμίς οι φτωχοί μπροστά σε τέτοιες δημιουργίες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε φίλε, ταινιάρες όλες αυτές που έχεις βάλει στη λίστα σου. Λίγο το θέμα αυτό με τις λίστες με προβληματίζει βεβαίως, γιατί είναι τόσες πολλές οι αξιόλογες ταινίες που αναγκαστικά θα αφήσεις πολλές απ'έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενταξει,τι να πρωτοπω για αυτην την ταινια.Αψογη σκηνοθεσια, υπεροχη χημεια αναμεσα σους καταπληκτικους πρωταγωνιστες.Συγκλονιστικο, το παρακολουθεις μεχρι το τελευταιο λεπτο με κομμενη την ανασα!!Η πιο αγαπημενη μου ταινια του μετρ.

    5/5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι όντως απίστευτο ! Είναι απο τις ταινίες που απλά δεν πιστεύεις το πόσο καλές είναι. Εγώ θυμάμαι όταν την πρωτοείδα να μένω μετά το τέλος της για κάνα τέταρτο αποσβολωμένος, προσπαθώντας να χωνέψω τί μαγείεα χρησιμοποίησε ο Hitchcock.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα πρωτιμουσα να μην υπηρχε η καλογρια στο τελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;