Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Rashômon (1950)

Director : Akira Kurosawa
Writer : Ryûnosuke Akutagawa, Akira Kurosawa
Cast : Toshirô Mifune, Machiko Kyô, Masayuki Mori, Takashi Shimura

Αξιολόγηση : 4.5/5

Στην πύλη του Rashômon, τρείς άντρες καθηλώνονται απο μια καταρρακτώδη βροχή. Για να περάσει η ώρα, οι δύο διηγούνται στον τρίτο μία μυστήρια υπόθεση στην οποία έτυχε να αναμιχθούν. Στο κοντινό δάσος, μία γυναίκα βιάζεται και ο σύζυγός της δολοφονείται απο τον περιβόητο ληστή Τογιομάρου. Αυτά δηλώνει ο ίδιος ο ληστής όταν οδηγείται ενώπιον της αστυνομίας. Το παράξενο όμως είναι οτι η μαρτυρία της γυναίκας διαφέρει σημαντικά, όπως και η μαρτυρία του νεκρού άντρα της, με τον οποίο επικοινωνούν μέσω ενός μέντιουμ. Μία τέταρτη μαρτυρία, αυτή του ξυλοκόπου που ανακάλυψε το πτώμα, παρουσιάζει επίσης σημαντικές διαφορές, και η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.

Ο μεγάλος Akira Kurosawa εκθέτει με περισσή μαεστρία τα ελαττώματα, τις μικροψυχίες και και τη δειλία που χαρακτηρίζουν το ανθρώπινο γένος στην πρώτη πραγματικά μεγάλη ταινία της καριέρας του (θα ακολουθούσαν φυσικά πολλές άλλες). Πολύ πρωτότυπη σεναριακή ιδέα, ακόμη και για την εποχή μας, με την παρουσίαση τεσσάρων εκδοχών της ίδιας ιστορίας, που διαφέρουν σημαντικά στα σημεία εκείνα που ο κάθε χαρακτήρας έχει συμφέρον να παραποιήσει ή να αποκρύψει. Εξαιρετικός ο Toshirô Mifune στο ρόλο του ληστή, και γενικά όλοι οι ηθοποιοί αποδίδουν πολύ γλαφυρά τις αδυναμίες και τους φόβους των τραγικών χαρακτήρων. Ίσως όλη η ουσία της ταινίας να συνοψίζεται στη φοβερή ατάκα : "Οι δαίμονες έφυγαν απο το Rashômon επειδή φοβόντουσαν τους ανθρώπους".

Rashômon trailer
η ταινία στο imdb


7 σχόλια:

  1. Πολύ σποδαία ταινία για πολλούς και διάφορους λόγους. Είναι η 5η αγαπημένη μου του Κουροσάβα.

    4,5: Πολύ καλή (+)

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εμένα δε μπορώ να πώ οτι εντάσσεται στις απόλυτα αγαπημένες μου του Kurosawa (δεν έχω βεβαίως την ικανότητα που έχεις εσύ να ταξινομώ και να κατατάσσω τις προτιμήσεις μου).

    Απο αυτό και μόνο φαίνεται η τεράστια αξία του ιάπωνα δάσκαλου - οτι δηλαδή μία φανταστική ταινία όπως είναι το Rashomon, που για οποιονδήποτε άλλο σκηνοθέτη (με ελάχιστες εξαιρέσεις) θα αποτελούσε το αδιαμφισβήτητο αριστούργημά του, για τον Kurosawa αποτελεί απλά ΕΝΑ απο τα αριστουργήματά του.

    Και μάλιστα (τουλάχιστον εμείς) μπορούμε να βρούμε ακόμη πιο αγαπημένες μας ταινίες στην αξεπέραστη φιλμογραφία του (για εμένα σίγουρα τα : RAN, Throne of Blood, Seven Samurai - χωρίς συγκεκριμένη σειρά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω παλι θεωρω το "Rashomon" ως την καλυτερη ταινια του Kurosawa, μαζι με το πανεμορφο "Ikiru" (την αγαπημενη του ιδιου του Ιαπωνα).
    Ακολουθως θα εβαζα φιλε curious τις τρεις ταινιαρες που αναφερεις, για να κλεισω λεγοντας οτι ο Kurosawa ειναι απ' τους πολυ αγαπημενους μου σκηνοθετες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα έχουμε πεί φίλε Mike και στο δικό σου blog για το φαινόμενο Kurosawa. Η φιλμογραφία του είναι διάσπαρτη απο αριστουργήματα, τα οποία ντρέπεσαι και λιγάκι να βαθμολογήσεις !

    Φαντάσου, κι εγώ βρίσκω (τουλάχιστον) 3 ταινίες του που μου αρέσουν περισσότερο απο το Rashomon, και του βάζω 4.5/5 !

    Χμμμ, και το Ikiru, τώρα που το αναφέρεις, είναι απο τις καλύτερές του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτσι όπως τα λες είναι curious. Είναι τεράστιο το σινεμά του. Αυτές είναι οι δικιές μου 5 αγαπημένες και με σειρά προτειμήσεως: Shichinin no samurai, Ran, Throne of Blood, Ikiru, Rashomon. Επίσης να αναφέρω ότι είναι ο 4ος αγαπημένος μου σκηνοθέτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η πιο αγαπημενη μου ταινια του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ Ακιρα και μια απο τις 10 πιο αγαπημενες μου ταινιες ολων των εποχων!!!

    1000000.../5

    Top 5 Αγαπημενων μου Ταινιων του Akira Kurosawa:
    1.Rashômon (1950) 5/5
    2.Ran (1985) 5/5
    3.Ikiru (Ο Καταδικασμενος, 1952) 5/5
    4.Shichinin no samurai (Οι Επτα Σαμουραι, 1954) 5/5
    5.Kumonosu-jou (Ο Θρονος του Αιματος, 1957) 4,5/5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όπως βλέπω πάντως όλοι μας κατατάσσουμε τις ίδιες 5 ταινίες ως τις αγαπημένες μας αυτού του ιερού τέρατος - δεν έχει σημασία αν είναι διαφορετική η σειρά.

    Εντυπωσιακή σύμπτωση (φυσικά και ΔΕΝ είναι σύμπτωση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;