Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Vargtimmen (1968)

Director : Ingmar Bergman
Writer : Ingmar Bergman
Cast : Max von Sydow, Liv Ullmann, Gertrud Fridh, Erland Josephson, Ingrid Thulin

Αξιολόγηση : 4/5

Ο Johann είναι ένας γνωστός ζωγράφος που μετακομίζει με τη σύζυγό του Alma σε ένα απομονωμένο νησί για να ξεφύγει απο τους προσωπικούς του δαίμονες. Υπό το βάρος εφιαλτικών ονείρων και παραισθήσεων, που έρχονται να τον στοιχειώσουν κατά την "Ώρα του Λύκου" (όπως είναι ο ελληνικός τίτλος της ταινίας), την ώρα δηλαδή ανάμεσα στα μεσάνυχτα και το χάραμα, όταν τα φαντάσματα και οι δαίμονες βρίσκονται στο αποκορύφωμα της δύναμής τους, ο Johann καταρρέει, βυθιζόμενος όλο και βαθύτερα στα σκοτάδια του παρελθόντος και της ψυχής του. Μυστηριώδεις κάτοικοι του νησιού αποζητούν τη συντροφιά του ζευγαριού, χωρίς ποτέ να γίνεται σαφές αν υπάρχουν στ'αλήθεια ή είναι προβολές του διαταραγμένου μυαλού του ζωγράφου, επετείνοντας και καθιστώντας αφόρητο το μαρτύριό του.

Η "Ώρα του Λύκου", αποτελώντας τη μόνη ταινία τρόμου του μεγάλου Ingmar Bergman (ή τουλάχιστον ό,τι κοντινότερο σε ταινία τρόμου έχει γυρίσει ποτέ ο σουηδός δάσκαλος), είναι μία απο τις πλέον υποτιμημένες δημιουργίες του, έχοντας διχάσει ακόμη και τους πιο αφοσιωμένους οπαδούς του. Πρόκειται για μία απο τις πιο βαριές και "δύσπεπτες" ταινίες της, ήδη βαριάς και "δύσπεπτης" φιλμογραφίας του, βουτηγμένη σε ντελιριακές παραισθήσεις και εφιαλτικά όνειρα, εξερευνώντας τις πιο σκοτεινές και μύχιες γωνιές της ανθρώπινης ψυχής.
Με εκπληκτικές σεκάνς, όπως τη μνημειώδη σκηνή του "Μαγικού Αυλού", τη σκηνή με το παιδί στα βράχια ή την αξέχαστη σκηνή ψυχολογικού τρόμου του "μακιγιάζ" (δε λέω περισσότερα - όποιος την έχει δεί, κατάλαβε), η ταινία φανερώνει περίτρανα τη μεγαλοφυία του μόνιμου κινηματογραφιστή και φίλου του σκηνοθέτη, Sven Nykvist. Περιέχοντας ένα θίασο γκροτέσκων, αποκρουστικών συμπληρωματικών χαρακτήρων και λιτή, έξυπνη χρήση της μουσικής, η "Ώρα του Λύκου" είναι μία απο τις καλύτερες ταινίες του Bergman, που "στιγματίζεται" απο τις συγκλονιστικές ερμηνείες των αγαπημένων πρωταγωνιστών του, Max von Sydow και Liv Ullmann.

Vargtimmen trailer
η ταινία στο imdb 

8 σχόλια:

  1. Απο τις πιο υποτιμημενες ταινιες του μεγαλου Σουηδου σκηνοθετη.Εφιαλτικη, συγκολινιστικη, πρωτοτυπη.Ο Σιντοφ απιστευτος.

    4/5

    Top 5 Αγαπημενων Ταινιων του Ingmar Bergman:
    1.Det sjunde inseglet (Η Εβδομη Σφραγιδα, 1957) 5/5
    2.Smultronstället (Αγριες Φραουλες, 1957) 5/5
    3.Fanny och Alexander (Φανυ και Αλεξανδρος, 1982) 5/5
    4.Persona (1966) 4,5/5
    5.Viskningar och rop (Κραυγες και Ψιθυροι, 1972) 4,5/5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα αποτολμήσω κι εγώ ένα TOP 5, αλλά χωρίς σειρά (είπαμε, γενικά δεν το έχω με τις λίστες) :
    Persona, Ansiktet (Ο άνθρωπος με τα 2 πρόσωπα), Sasom i en spegel (Μέσα απο το σπασμένο καθρέφτη), Det sjunde inseglet (Η Εβδομη Σφραγιδα), Hostsonaten (Φθινοπωρινή Σονάτα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν εχω δει το Ansiktet.Ενω η Σονατα (4/5) και ο Καθρεφτης (4,5/5) μου αρεσουν πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και πόσες ταινιάρες έχει ακόμη ο μεγάλος σουηδός !

    Nattvardsgasterna (Winter's Light), Tystnaden (The Silence), Skammen (Shame), En Passion (The passion of Anna), Jungfrukallan (The virgin spring) - ο κατάλογος απλά δεν τελειώνει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω πολύ καιρό να δω ταινία του Μπέργκμαν (πάνω από δύο χρόνια) και είναι ίσως καιρός να ξαναδώ. Το "Vargtimmen" θα ήθελα πολύ να το δω μιας και είναι η μοναδική του ταινία τρόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ σκοτεινή ταινία !
    Δεν ξέρω αν θα την έλεγα ακριβώς τρόμου, αλλά σίγουτα αξίζει τον κόπο !
    Πιστεύω πως θα σου αρέσει φίλε Αργύρη (αν και δε νομίζω να είναι απ'τους αγαπημένους σου ο Bergman)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ίσως μάλιστα η πιο σκοτεινή του αλλά πάντα ο Μπέργκμαν σε αιχμαλωτίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι δεν είναι από τους αγαπημένους μου, αλλά σε γενικές γραμμές μου αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;