Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Chung Hing sam lam (Chungking Express - 1994)

Director : Wong Kar-Wai
Writer : Wong Kar-Wai
Cast : Tony Leung Chiu Wai, Faye Wong, Brigitte Lin, Takeshi Kaneshiro, Valerie Chow

Αξιολόγηση : 4/5

Δύο ξεχωριστές ιστορίες, με κοινά στοιχεία τους πρωταγωνιστές, που είναι και οι δύο αστυνομικοί, και μία καντίνα στην οποία τρώνε, το Midnight Express. Στην πρώτη, ο αστυνομικός 223 έχει μόλις χωρίσει με την επί 5 χρόνια φιλενάδα του. Αποφασίζει να της δώσει διορία ένα μήνα. Κάθε μέρα αγοράζει μία κονσέρβα ανανά που λήγει την 1η Μαϊου του 1994. Αν μέχρι τότε δεν έχει γυρίσει, θα έχει λήξει και η αγάπη τους. Η μοίρα θα τα φέρει όμως πάνω στη λήξη της διορίας, να γνωρίσει μια μυστηριώδη κοπέλα που είναι μπλεγμένη με λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Στη δεύτερη ιστορία, ο αστυνομικός 633 έχει χωρίσει κι αυτός με την αεροσυνοδό φίλη του. Ελπίζοντας πως αυτή θα γυρίσει, δίνει κουράγιο στα προσωπικά του αντικείμενα (πετσέτες, σαπούνια, μπλούζες) που πιστεύει πως έχουν πάθει μελαγχολία. Όμως, θα τον ερωτευτεί μία απίθανη κοπέλα που δουλεύει στην καντίνα της γειτονιάς, η Faye. Και, όταν αυτή θα αποκτήσει τα κλειδιά του σπιτιού του, θα αρχίσει να περνάει πολλές ώρες εκεί, καθαρίζοντας, χορεύοντας, και προσπαθώντας να επικοινωνήσει έτσι μαζί του, αφού στις πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις τους φοβάται να του εκδηλώσει τα συναισθήματά της.

Η τρίτη ταινία του Wong Kar-Wai, αυτού του εκπληκτικού σκηνοθέτη απο το Hong Kong, είναι η πρώτη πραγματικά σπουδαία του, και αυτή που τον έκανε γνωστό και εκτός της ασιατικής ηπείρου. Όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη μετέπειτα λαμπρή καλλιτεχνική του πορεία, με αποκορύφωμα το εκθαμβωτικό αριστούργημα "In the mood for love", είναι εδώ. Τα υπέροχα χρώματα, οι ζεστοί φωτισμοί, η εντυπωσιακή κινηματογράφηση, η εκπληκτική φωτογραφία που φέρει την υπογραφή του μόνιμου συνεργάτη του Christopher Doyle, η "ρευστή" κίνηση της κάμερας, το τραγούδι που επαναλαμβάνεται (εδώ είναι το "California Dreaming"), ο έρωτας, η μελαγχολία. Υπέροχοι, ασυνήθιστοι χαρακτήρες, όμορφο τέμπο, πανέμορφη ταινία. Αν η πρώτη ιστορία μου αρέσει αρκετά, τη δεύτερη, με πρωταγωνιστές τον πολύ καλό για άλλη μια φορά Tony Leung και την υπέροχα αυθόρμητη και απρόβλεπτη Faye Wong, κυριολεκτικά τη λατρεύω (έτσι βγήκε και ο βαθμός -
1η ιστορία 3.5, 2η ιστορία 4.5, μέσος όρος 4). Ο Quentin Tarantino, ο οποίος έκανε γνωστό το ταλέντο του Kar-Wai στην Αμερική, έχει πεί για την ταινία : "Μετά το τέλος της έκλαψα. Όχι απο συγκίνηση, αλλά επειδή δεν πίστευα οτι μπορώ να αγαπήσω τόσο μια ταινία".

Chungking Express trailer (μόνο της 1ης ιστορίας)
η ταινία στο imdb



9 σχόλια:

  1. Kατα τη γνωμη μου, η καλυτερη ταινια του Kar-Wai μετα την "Ερωτικη Επιθυμια". Η πρωτη ιστορια περιεργη, η δευτερη ανθρωπινη και ρομαντικη. Συμφωνω απολυτα για το εικαστικο κομματι οπου το βρηκα αψεγαδιαστο. Τι υπεροχοι φωτισμοι!
    3,5-4/5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο για την επιλογή.
    Ο Kar-Wai είναι στους δέκα αγαπημένους μου σκηνοθέτες και με τη δεύτερη ιστορία του "Express" δηλώνω, απλώς, εθισμένος. Τι να πω; Λατρεύω τον Tony Leung και τη Faye Wong και τους ατέρμονους κύκλους που κάνουν οι δύο ιστορίες στη διάρκεια τους, αλλά και στο κεφάλι μου μετά από κάθε θέαση.
    Από τις ταινίες που δε μπορείς να εκλογικεύσεις και τα συναισθήματα σε πλημμυρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα φίλε Hulot !
    Για μένα, μετά το αριστούργημα και εικαστικό κομψοτέχνημα που ονομάζεται "In the mood for love", παλεύουν για τη δεύτερη θέση το "Chungking Express" και το "Fallen Angels". Πολύ δύσκολη επιλογή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα και σε σένα φίλε moody !
    Η επιλογή ήταν πολύ εύκολη, αφού ο Kar-Wai είναι και στους δικούς μου αγαπημένους σκηνοθέτες (ψοφάω για στυλιζάρισμα).
    Αχ, αυτή η δεύτερη ιστορία ! Με την πρώτη νότα του "California Dreaming" με πιάνει ανατριχίλα, ακόμη και τώρα που την έχω δεί πάνω απο 5 φορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βασικά, εγώ δεν έχω απογοητευθεί από καμία ταινία του Kar-Wai. Μέχρι και η μικρομεσαίου μήκους "The Hand", συγκλονιστική μου φάνηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να σου πώ την αλήθεια, εγώ απογοητεύθηκα λίγο απο το Blueberry nights, αλλά νομίζω λογικό είναι. Έπαιζε εκτός έδρας. Η καινούρια του όμως, που θα βγεί το 2011, θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με είχε μπερδέψει αυτή η ταινία με τις δύο ιστορίες της. Δεν την θυμάμαι και πολύ καλά, αλλά αυτό που θυμάμαι είναι ότι με είχε γοητεύσει. Είναι από τις ταινίες που θα ήθελα σίγουρα να ξαναδώ για να φρεσκάρω την μνήμη μου. Μόνο 3 ταινίες του έχω δει όπου η αγαπημένη μου είναι το αριστουργηματικό "Ερωτικη Επιθυμια". Με αυτή την ταινία ανέβηκε πάρα πολύ στην εκτίμησή μου ο Kar-Wai.

    3: Καλή

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω πως αν την ξαναδείς, θα σου αρέσει περισσότερο.
    Απο την πρώτη ιστορία π.χ, θα τρελαθείς με τις σκηνές καταδίωξης (αλλά και η πρώτη σκηνή της ταινίας είναι πολύ δυνατή).
    Τώρα, απο τη δεύτερη... εγώ προσωπικά κολλάω πάνω στην οθόνη, και βρίσκομαι σε κατάσταση νιρβάνας κάθε φορά που τη βλέπω (δεν ξέρω αν αιωρούμαι κιόλας).
    Το "In the mood for love" είναι απίστευτο αριστούργημα, αλλά δε θέλω να πώ αξεπέραστο. Πιστεύω πολύ στον Kar-Wai. Ίσως και να μπορεί να το ξεπεράσει, ή έστω να το φτάσει πάλι, και να μας τρελάνει όλους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παραθέτω εδώ ένα σχόλιο του Quentin Tarantino, το οποίο προσέθεσα και στο τέλος της ανάρτησης. Είπε λοιπόν για την ταινία: "Μετά το τέλος της έκλαψα. Όχι απο συγκίνηση, αλλά επειδή δεν πίστευα οτι μπορώ να αγαπήσω τόσο μια ταινία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;