Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Krótki film o zabijaniu (Μικρή ιστορία για ένα φόνο - 1988)

Director : Krzysztof Kieslowski
Writer : Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Piesiewicz
Cast : Miroslaw Baka, Krzysztof Globisz, Jan Tesarz

Αξιολόγηση : 4/5

Ένας αντιδραστικός νεαρός, προφανώς άστεγος, περιφέρεται άσκοπα στους δρόμους της Βαρσοβίας. Ένας κυνικός ταξιτζής με αντιπάθεια προς τους ανθρώπους ζεί τη μίζερη καθημερινότητά του. Ένας φέρελπις νέος δικηγόρος κάνει τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Η τύχη (πείτε το μοίρα αν θέλετε) θα ενώσει τις ιστορίες των τριών τους σε μία πεσσιμιστική, μικρή ιστορία για ένα φόνο που καταδεικνύει με ενοχλητικό ρεαλισμό όλη την ασχήμια της σύγχρονης κοινωνίας.

H Μικρή ιστορία για ένα φόνο είναι η "μετατροπή" σε ταινία μεγάλου μήκους του πέμπτου επεισοδίου της μνημειώδους σειράς που δημιούργησε ο Krzysztof Kieslowski για την πολωνική τηλεόραση, γνωστή ως "Δεκάλογος" (η μετατροπή συνίσταται σε κάποιες μικρές διαφορές στο μοντάζ, το σπικάζ και τη διάρκεια). Βασισμένη στις βιβλικές 10 εντολές, η σειρά παρουσιάζει σε κάθε επεισόδιο μία ιστορία εμπνευσμένη απο κάθε εντολή, με την πέμπτη που μας απασχολεί εδώ να είναι η "ου φονεύσεις". Περιέχοντας όλα τα χαρακτηριστικά που είναι κοινά και στις 10 ιστορίες, όπως το συγκρότημα κατοικιών όπου μένουν αρκετοί απο τους πρωταγωνιστές, και τον μυστηριώδη νεαρό άνδρα που παρακολουθεί απο μακριά τις κινήσεις τους, η μικρή αυτή ιστορία είναι ντυμένη με υπέροχη μουσική απο τον συνήθη ύποπτο Zbigniew Preisner, εντυπωσιακά χρώματα, αποτέλεσμα αδιάκοπων πειραματισμών με τα φίλτρα (info by Blind Ninja), και φυσικά την ιδιαίτερη, διεισδυτική ματιά του Kieslowski στην κοινωνία και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Krótki film o zabijaniu opening titles
η ταινία στο imdb


18 σχόλια:

  1. Δεν την έχω δει αλλά σιγουρα θα την δω κάποια στιγμή, όπως δεν έχω δει ακόμα (μέγα έγκλημα!) τον "ΔΕΚΑΛΟΓΟ" (βέβαια τον έχω κατεβάσει, απλά περιμένω την κατάλληλη στιγμή για να τον δω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το καλό με το Δεκάλογο είναι οτι τα επεισόδια είναι αυτοτελή, και δε χρειάζεται να έχεις δεί κάποια απο αυτά για να κατανοήσεις (και να απολαύσεις) τα υπόλοιπα. Κι εγώ δεν τα έχω δεί όλα. H Μικρή ιστορία για ένα φόνο είναι μια καλή αρχή/εισαγωγή πάντως !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρέσει τόσο πολύ ο Δεκάλογος!
    Ειδικά αν τα δει κανείς όλα μαζί, πιστεύω ότι δεν μπορεί παρά να ενθουσιαστεί.
    Ένα-ένα να πω την αλήθεια δεν ξέρω αν μπορούν όλα να σταθούν στο ίδιο ύψος.
    Απο τη βαθμολογία καταλαβαίνω πάντως ότι σου άρεσε curious.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φυσικά και μου άρεσε, και γενικά μου αρέσει πολύ ο Kieslowski.

    Σίγουρα το ιδανικό θα ήταν να τα δεί κάποιος όλα μαζί, αλλά πάλι, μονοκοπανιά 10 ώρες είναι too much για μένα, και ειδικά με το βαρύ και ολίγον τί καταθλιπτικό ύφος των περισσότερων επεισοδίων.

    Πάντως, όποτε βάζω να δώ κάποιο απο τα επεισόδια που μου λείπουν (3 δεν έχω δεί ακόμα), αμέσως μπαίνω στο κλίμα και "φορτώνω" στο μυαλό μου αυτά που έχω δεί.

    Σίγουρα δε φτάνουν στο ίδιο επίπεδο όλα τα επεισόδια. Εκπληκτική σειρά πάντως !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωχ ! Μόλις παρατήρησα οτι αυτή είναι η 100η ανάρτηση του play that film ! Άντε, να τα χιλιάσουμε (Μπράβο! Μπράβο - κλαπ, κλαπ, κλαπ !)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια ρε μεγάλε για την ανάρτηση σου! Μπράβο και πάλι μπράβο γιατί για μένα η ταινία αυτή συνιστά ένα αριστούργημα που θα έπρεπε να διδάσκεται σε όλους αυτούς τους μαλακοπίτουρες της χολυγουντιανής σχολής που βουτάνε μια κάμερα και νομίζουν πως δείχνοντας ανοιγμένες κοιλιές και λιατσασμένα μυαλά, ότι τάχα μου δείχνουν τη φρίκη του φόνου! Για μένα δύο ταινίες -από όσες τουλάχιστον έχω δει- του παγκόσμιου κινηματογράφου το έχουν κατορθώσει αυτό με επιτυχία και μάλιστα με πολύ λιτό τρόπο: το "Ψυχώ" του Χίτσκοκ και το "Μικρή Ιστορία Για Ένα Φόνο" του Κισλόφσκι!
    Εννοείται ότι το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους φίλους μας δεν το έχουν δει.
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν έχω δει το "Δεκάλογο", αλλά είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Έχω το προαίσθημα ότι θα μου αρέσει αρκετά περισσότερο από τη "Διπλή ζωή" (καμία σχέση σα θεματολογία βέβαια).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ταινιαρα.μπραβο.
    απεικονιζει τελεια κινηματογραφικα αλλα και ηθικα τον φονο.βασικα αυτο που λες...
    ...καταδεικνύει με ενοχλητικό ρεαλισμό όλη την ασχήμια της σύγχρονης κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε navarino-s, ποιός σου είπε οτι αυτοί οι μαλακοπίτουρες της χολυγουντιανής σχολής όπως τους αποκαλείς (συμφωνώ και επαυξάνω) θέλουν να δείξουν τη τη φρίκη του φόνου (ή να δείξουν κάτι γενικότερα) ? Το Hollywood μας έχει αποδείξει επανειλημμένως οτι το πρώτο πράγμα που το απασχολεί είναι το box office.

    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. moody, εγώ θα σου πρότεινα να τα πάρεις λίγα-λίγα, ή ένα-ένα τα επεισόδια, για πιο εύκολα. Όπως λέω και παραπάνω, είναι και η θεματική της σειράς που μπορεί να κάτσει λίγο βαριά (τί λίγο δηλαδή, σα μπετονιέρα).

    Μόνο μη μας ακούσει ο King Ink, που λέει πως είναι καλύτερα να τα δείς μαζεμένα (βασικά έχει δίκιο, αλλά αυτό είναι αποστολή για σινε-κομάντο)

    Κάποια (αρκετά) επεισόδια θα σου αρέσουν περισσότερο απο τη "Διπλή ζωή", κάποια λιγότερο... δεν είναι όλα το ίδιο καλά, αλλά πάντως απο τα 7 που έχω δεί, είναι όλα σε αρκετά υψηλό επίπεδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Thanks φίλε tentas ! Ταινιάρα όντως. Κι εσύ το λές πολύ σωστά - "απεικονιζει τελεια κινηματογραφικα αλλα και ηθικα τον φονο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ πάντως έχω σκοπό θα δω όλα τα επεισόδια μονοκοπανιά γιατί θέλω να έχω μια ενιαία εικόνα για τον “Δεκάλογο” και όχι μια αποσπασματική.

    Έτσι είχα κάνει και στον "καιρό των τσιγγάνων" όπου είχα δει την full version, η οποία ήταν χωρισμένη σε 8 μέρη κι έπαθα την πλάκα της ζωής μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στην μπάντα, στην μπάντα
    έρχονται τα σινε-κομάντα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωραίος (και γενναίος) !
    Καλή προβολή ! Περιμένουμε γνώμη μετά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τον καιρό των τσιγγάνων κι εγώ το είχα δεί μονοκοπανιά (τη full version εννοώ φυσικά, την 6ωρη) ! Και, όπως είναι λογικό, έπαθα με τη σειρά μου την πλάκα του αιώνα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Την είδα μετά από προτροπή του blog. Δυστυχώς ή ευτυχώς δε συμφωνώ με τα παραπάνω σχόλια. Τη βρήκα πολύ ρηχή. Δε δίνεται καμία ευκαιρία ταύτισης με κάποιο χαρακτήρα, συν του ότι είναι όλοι τους γενικά αδιάφοροι. Επίσης δε βρήκα τίποτα ενοχλητικό... Εκτός από αυτό το μετακινούμενο σκοτοστέφανο το οποίο μόνο κακογουστιά προσδίδει. Ίσα ίσα που τα είδα όλα πολύ επιφανειακά και σίγουρα με κακή χρονική κατανομή. Από την άλλη ο τίτλος σε προδιαθέτει για μια μικρή ιστορία... όχι και φόνου όμως. Ίσως η μικρού μήκους να ήταν καλύτερη. Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αθάνατε raise0 ! Το παράξενο θα ήταν αν συμφωνούσαμε !
    Δε βρήκες τίποτα ενοχλητικό ? Ούτε τη σκηνή που πάνε με το ταξί στις ερημιές και ... θυμάσαι τη συνέχεια. Ανατριχιαστική σκηνή !
    Δεν ξέρω. Μπορεί να μην ήσουν στην κατάλληλη διάθεση όταν το είδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;