Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Nueve Reinas (2000)

Director : Fabián Bielinsky
Writer : Fabián Bielinsky
Cast : Gastón Pauls, Ricardo Darín, Leticia Brédice, Oscar Nuñez, Ignasi Abadal

Αξιολόγηση : 3.5/5

Ο Juan είναι ένας νεαρός μικρο-απατεώνας που εξαπατά αφελείς ανθρώπους και τους αποσπά χρήματα. Πάνω σε μία απο τις γνωστές κομπίνες του όμως, τον αντιλαμβάνονται. Τότε επεμβαίνει ο Marcos, που κάνει το ίδιο "επάγγελμα", και τον ξελασπώνει. Ο Marcos, που είναι πιο έμπειρος "παίκτης" και κυνηγά μεγάλες δουλειές θα προτείνει στον νεαρό να γίνει βοηθός του για μια μέρα. Και φυσικά, η τύχη θα φέρει εκείνη τη μέρα να τους τύχει η μεγαλύτερη ευκαιρία της ζωής τους. Οι 9 βασίλισσες. Μία εξαιρετικά σπάνια και ακριβή παρτίδα γραμματοσήμων, την οποία έχει πλαστογραφήσει ένας έμπειρος παραχαράκτης, και την οποία θα προσπαθήσουν να πουλήσουν σε έναν επιχειρηματία. Τα λεφτά είναι πολλά, στο κόλπο μπλέκονται διεφθαρμένοι μπάτσοι, κομπιναδόροι που προσπαθούν να κερδίσουν μερίδιο απο τη συμφωνία, αλλά και η αδελφή του Marcos, Valeria, και τελικά κανείς δεν θα είναι σίγουρος ποιός κοροϊδεύει ποιόν.

Μία ευχάριστη έκπληξη απο την Αργεντινή, με μεγάλο όπλο το έξυπνο, ευρηματικό σενάριο, με συνεχείς ανατροπές και το ενδιαφέρον να παραμένει αμείωτο καθ'όλη τη διάρκεια της ταινίας. Ο πολύ καλός ρυθμός, όπως ακριβώς χρειάζεται μια ταινία με τέτοιο θέμα, οι χιουμοριστικές πινελιές, οι ικανοποιητικές ερμηνείες και η σπιρτόζικη σκηνοθεσία κάνουν τη θέαση των "9 βασιλισσών" μία πολύ ευχάριστη κινηματογραφική εμπειρία. Το φινάλε πολύ καλό, και ευτυχώς καθόλου προβλέψιμο. Έχει γυριστεί και ένα, ως συνήθως ανάξιο λόγου, αμερικάνικο remake.

Nueve Reinas trailer
η ταινία στο imdb


6 σχόλια:

  1. Εξυπνη ταινια που συνδυαζει ενα σεναριο εξαιρετικο (εφαιρνε σε ταινιες οπως το "Κεντρι" και τη "Λεσχη της Απατης") με την κοινωνικη πραγματικοτητα μιας χωρας στα προθυρα της οικονομικης καταρρευσης.
    Θα μου αρεσε περισσοτερο αν το τελος δεν ηταν τοσο αυθαιρετα ανατρεπτικο.
    3/5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για το τέλος, νομίζω οτι προσπάθησαν να το κάνουν όσο λιγότερο προβλέψιμο μπορούσαν.

    Πολύ καλό αντίστοιχης θεματολογίας είναι και το "Grifters" του Stephen Frears, και το "The Spanish Prisoner" του David Mamet

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμένα μου αρέσουν πολύ και οι δύο ταινίες που πρόλαβε να κάνει ο Bielinski. Αυτή και η "Αύρα". Πολύ έξυπνες και σπιρτόζικες που λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία ταινία η οποία σε καθηλώνει με τους φρενήρεις σκηνοθετικούς ρυθμούς και την αφηγηματική της δεινότητα. Πάντως έχει αποκτήσει μια σχετικά cult φήμη. Κοίταξα στο imdb και είδα ότι ο Bielinski έχει πεθάνει έχοντας κάνει μόνο δύο ταινίες. Κρίμα. Θα κοιτάξω να δω και την άλλη.

    3,5: Καλή (+)

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξυπνο και ωραίο σενάριο,σκηνοθετικά όμως αδιάφορο.Μια μικρή ταινία που το κοινό την αγάπησε και της χάρισε διαχρινικότητα.Με τίποτα όμως δεν μπορώ να το συγκρίνω με τους ''Κλέφτες'' που το θεωρώ αριστούργημα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όντως είναι υπερτιμημένη η ταινία, νομίζω λόγω του πολύ πιασάρικου σεναρίου. Στο imdb έχω διαβάσει κι εγώ διθυραμβικές κριτικές, που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και εννοείται, φίλε academy οτι το "Grifters" είναι σαφώς ανώτερο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;