Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Zert (Το Αστείο - 1969)

Director : Jaromil Jires
Writer(novel) : Milan Kundera
Writer(screenplay) : Milan Kundera, Zdenek Bláha, Jaromil Jires
Cast : Josef Somr, Jana Dítetová, Ludek Munzar, Evald Schorm, Vera Kresadlová

Αξιολόγηση : 3.5/5

Όταν ο Ludvik Jahn ήταν στο πανεπιστήμιο, στην Τσεχοσλοβακία του 50, μία απερίσκεπτη κάρτα που έστειλε στη φιλενάδα του ως αστείο του στοίχισε την αποβολή του τόσο απο το πανεπιστήμιο όσο και απο το κομμουνιστικό κόμμα, και την καταστροφή της μετέπειτα ζωής του. Αναγκάζεται να περάσει 2 χρόνια στο στρατό, σε μία μονάδα ανεπιθυμήτων, έπειτα ένα χρόνο στη φυλακή, και τέλος έξι δύσκολα χρόνια σε ορυχεία. Μετά απο πολλά χρόνια, έχοντας βυθιστεί ολότελα μέσα στην αδιαφορία, τη μισανθρωπία και τον κυνισμό, του δίνεται η πολυπόθητη ευκαιρία να εκδικηθεί τον άνθρωπο που αποτέλεσε το "δήμιο" της ζωής και του μέλλοντός του, τον τότε επι κεφαλής της φοιτητικής παράταξης Pavel, ξελογιάζοντας τη γυναίκα του. Τα πράγματα όμως δε θα εξελιχθούν όπως τα σχεδίαζε, και θα πάρουν μια "αστεία", όσο και τραγική τροπή.

Μία πολύ καλή μεταφορά της νουβέλας του μεγάλου Τσεχοσλοβάκου συγγραφέα Milan Kundera, ο οποίος μάλιστα συν-υπογράφει και το σενάριο μαζί με τον σκηνοθέτη Jaromil Jires. Η εξέλιξη της πλοκής βασίζεται σε απανωτά flash-backs απο τη ζωή του πρωταγωνιστή στο πανεπιστήμιο, το στρατό και τα ορυχεία, που "δικαιολογούν" τη μεταστροφή του στο άδειο και απαθές τέρας που έχει καταντήσει. Τα flash-backs αυτά είναι υπέροχα σκηνοθετημένα, αφού στην πραγματικότητα δε μας μεταφέρουν στο παρελθόν, αλλά μας παρουσιάζουν τη συνομιλία του ήρωα με τους ανθρώπους που σημάδεψαν την προσωπική του ιστορία. Πολύ καλός ο Josef Somr στον πρωταγωνιστικό ρόλο (γνωστός απο το "Closely watched trains"), σωστή χρήση του μοντάζ, και ένα βαθιά φιλοσοφημένο μήνυμα : Ποιές είναι οι αιτίες που μας εξωθούν στις σημαντικές αποφάσεις της ζωής μας ? Άραγε θα συμφωνούμε μετά απο κάποια χρόνια με τις επιλογές που καθόρισαν το μέλλον μας ?

η ταινία στο imdb


3 σχόλια:

  1. Αγαπημένο βιβλίο,αγαπημένος συγγραφέας και μια ωραία ταινία που όπως και στην ''αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι'' η ταινία δεν μπόρεσε να διατηρήσει την ειρωνία και την ατμόσφαιρα του βιβλίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχεδόν ποτέ μια ταινία δε μπορεί να φτάσει την πολυπλοκότητα, την ατμόσφαιρα και τη μαγεία του βιβλίου. Απλώς μπορεί να πλησιάσει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;