Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Το ξυπόλητο τάγμα (1953)

Director : Γρηγόρης Θαλασσινός (Greg Tallas)
Writer : Νίκος Κατσιώτης
Cast : Νίκος Φέρμας, Σταύρος Κρόζος, Μαρία Κωστή, Βασίλης Φραγκεδάκης, Αντώνης Βούλγαρης

Αξιολόγηση : 4/5

Στη μόλις προ δεκαετίας απελευθερωμένη απο το γερμανικό ζυγό Θεσσαλονίκη, ένας νεαρός άνδρας πιάνει φιλία με έναν πιτσιρίκο πορτοφολά, και ξεκινάει να του διηγείται μια ιστορία απο τη δική του παιδική ηλικία, στα δύσκολα χρόνια της κατοχής. Αυτός λοιπόν, ο Δημήτρης, ζούσε με τη μικρή του αδελφή σε απόλυτη εξαθλίωση (όπως και όλοι οι υπόλοιποι έλληνες), μέχρι που τους περιμάζεψε το περίφημο "ξυπόλητο τάγμα", μια συμμορία ορφανών πιτσιρικάδων που έκλεβε τρόφιμα απο τους κατακτητές και τα διαμοίραζε στο λαό που λιμοκτονούσε. Κάποια στιγμή, το τάγμα θα χρειαστεί να μαζέψει χρήματα για να φυγαδεύσει ένα καταζητούμενο αμερικανό πιλότο στην Αίγυπτο, με τη βοήθεια μιας γενναίας αντιστασιακής μεταφράστριας των ναζί. Γι'αυτό το σκοπό, τα τολμηρά παιδιά θα κλέψουν μία μεγάλη ποσότητα λαδιού απο τον αδίστακτο μαυραγορίτη καπετάν Μαύρο. Αυτός όμως, μετά απο λυσσαλέες προσπάθειες θα καταφέρει να ανακαλύψει το κρησφύγετό τους, και θα το μαρτυρήσει στους γερμανούς.

Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία (!) 160 παιδιών που οι ναζί εκδίωξαν από τα ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης στα χρόνια της κατοχής, και συνέστησαν αυτή την αλά "Ρομπέν των δασών" παιδική συμμορία. Θεωρείται η πρώτη ελληνική νεο-ρεαλιστική ταινία, και μάλιστα αρκετοί καταξιωμένοι κριτικοί τη συγκρίνουν και την τοποθετούν δίπλα στο αριστούργημα του Rosselini "Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη". Και, το πιο εντυπωσιακό είναι... οτι έχουν δίκιο. Με τα πενιχρά μέσα της εποχής, με ερασιτέχνες ηθοποιούς πλήν του πολύ καλού για άλλη μια φορά Νίκου Φέρμα, με φυσικά σκηνικά, αλλά και με τη μουσική του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη, ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Θαλασσινός έχει επιτύχει έναν εντυπωσιακό ρεαλισμό, χωρίς να "υποπίπτει" σε, συνηθισμένους για έργα παρόμοιας θεματολογίας, μελοδραματισμούς. Η ταινία θεωρούνταν χαμένη για περισσότερα απο 50 χρόνια, αλλά ευτυχώς βρέθηκε, αποκαταστάθηκε και προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες το 2007, για να πάρει επιτέλους τη θέση της ως ένα απο τα σπάνια διαμάντια του παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου.

Ολόκληρη η ταινία
η ταινία στο myfilm.gr


2 σχόλια:

  1. All time classic,μια ταινία παρατημένη απόλους μα πώς είναι δυνατόν να είχε χαθεί??Μέχρι και ο τίτλος είχε μείνει classic!Θα το δώ οπωσδήποτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, είχε χαθεί. Αν πας στο link "η ταινία στο myfilm.gr" (http://www.myfilm.gr/article1933.html), κοίτα εκεί που λέει "Περισσότερα για την ταινία:". Τα γράφει πιο αναλυτικά. Επίσης, διάβασε και τις κριτικές του αμερικάνικου τύπου, να πάθεις πλάκα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;