Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Ansiktet (1958)

Director : Ingmar Bergman
Writer : Ingmar Bergman
Cast : Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Ingrid Thulin, Naima Wifstrand, Erland Josephson, Bibi Andersson

Αξιολόγηση : 4/5

Ο Albert Vogler (Max von Sydow) ηγείται ενός περιπλανώμενου θιάσου που φτάνει στη Στοκχόλμη του 1840 για να δώσει μία παράσταση. Οι παραστάσεις τους είναι μια μίξη μαγείας και υπνωτισμού, κάτι που ανησυχεί τις τοπικές αρχές, ειδικά με τις φήμες περί υπερφυσικών γεγονότων που ακολουθούν το θίασο. Έτσι, οι προύχοντες της πόλης (ο διοικητής της αστυνομίας, ο γιατρός και ένας εκπρόσωπος του δήμου) απαιτούν μία ιδιωτική παράσταση για τους ίδιους, πρίν επιτρέψουν ένα δημόσιο θέαμα. Ο πραγματικός τους σκοπός όμως είναι να ξεσκεπάσουν τον Vogler, τον οποίο θεωρούν τσαρλατάνο. Όμως, η ιδιωτική αυτή παράσταση εξελίσσεται τελείως διαφορετικά απο ό,τι είχαν σχεδιάσει οι στενόμυαλοι και δόλιοι αξιωματούχοι.

Μία απο τις υποτιμημένες ταινίες του μεγάλου Ingmar Bergman, ίσως επειδή δεν εντάσσεται σε κάποια απο τις περίφημες εννοιολογικές ενότητες (θεός, θάνατος, κτλ) που συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος της φιλμογραφίας του. Για τον ίδιο λόγο θεωρείται απο τις πιο προσιτές ταινίες του, ειδικά για κάποιον άγνωστο προς το έργο του. Βασισμένο εν μέρει στο θεατρικό έργο "Magic" του G. K. Chesterton, το Ansiktet (ακριβής μετάφραση "Το πρόσωπο", ελληνικός τίτλος "Ο άνθρωπος με τα δύο πρόσωπα", αγγλικός τίτλος "The magician") είναι ένα διαρκές παιχνίδισμα ανάμεσα στη μαγεία και την πραγματικότητα, το φώς και τη σκιά, και τα πρόσωπα με τα προσωπεία. Καταπληκτικές ερμηνείες απο τον συνηθισμένο "θίασο" πρωταγωνιστών του σουηδού δασκάλου (μόνο η Liv Ullmann λείπει), υπέροχη κινηματογράφηση, διάσπαρτα κωμικά στοιχεία, και φυσικά κοφτερές, διεισδυτικές ματιές μέσα στην ανθρώπινη ψυχή, με τη σφραγίδα του μεγαλύτερου "ψυχαναλυτή" της 7ης τέχνης. Το φινάλε λίγο με προβληματίζει, αλλά συνολικά παραμένει μία απο τις αγαπημένες μου ταινίες του αγαπημένου μου Bergman.

Ansiktet trailer
η ταινία στο imdb



10 σχόλια:

  1. Δυστυχως, δεν την εχω δει. Δε βρισκονται ευκολα οι ταινιες του Μπεργκμαν με ελληνικους υποτιτλους. Την 7η Σφραγιδα και την Περσονα τις ψαχνω πολυ καιρο, αλλα τιποτα. Τωρα τελευταια, ομως ειδα το πολυ καλο "Προβα Ορχηστρας"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάρα πολύ καλή ταινία ενός πολύ μεγάλου σκηνοθέτη. Μα να θεωρώ μια ταινία του τόσο καλή και πάλι να μην μπορώ να την βάλω στις καλύτερές του γιατί υπάρχουν ακόμα καλύτερες; Εύγε στον Bergman.
    Την Persona Hulot την είχε δώσει το cinema πριν καιρό. Ρώτα κανα φίλο μήπως την έχει. Πάντως κυκλοφορούν κaι ελληνικοί υπότιτλοι στο net. Αν δεν βρεις πες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οποιος θέλει Persona e-mail στο CineAcademy παρακαλώ.
    Λοιπόν η ταινία είναι το μόνο θρίλερ του auter ή μου φαίνεται(αν και η Persona ειναι σαν έργο τρόμου).Γιατί να μήν ζεί ακόμα ο Ingmar???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε academy, το Persona αποτελεί μάλλον την αγαπημένη μου του Bergman. Δύο φορές μόνο την έχω δεί, και δεν ξέρω αν είμαι ακόμη ψυχολογικά έτοιμος για τρίτη.
    Θρίλερ έχει αρκετά (και το Ansiktet, και το Persona). Σαν τρόμου καταλογίζεται μόνο το Vargtimmen, αν και είναι φτωχή η λέξη για να το περιγράψει.
    Εγώ τις περισσότερες του Bergman που έχω δεί τις έχω βρεί σε video club (αλλά δε νομίζω να είναι όλα τα συνοικιακά video club τόσο ψαγμένα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε King Ink, αυτό που λες ("Μα να θεωρώ μια ταινία του τόσο καλή και πάλι να μην μπορώ να την βάλω στις καλύτερές του γιατί υπάρχουν ακόμα καλύτερες;") το συζητούσαμε με το φίλο Hulot στην ανάρτησή μου για το Vargtimmen. Είναι τόσες πολλές οι ταινιάρες του Bergman που πραγματικά, αν έπρεπε να φτιάξω λίστα όπως το Cinema paradiso, θα έχανα τη μπάλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Monsieur Hulot, το "Προβα Ορχηστρας" είναι το Till glädje (1950)? Δεν το έχω δεί, αλλά είμαι σίγουρος οτι θα είναι καλό (αφού μιλάμε για Bergman).
    Εγώ έχω γύρω στις 15 ταινίες του σε ελληνικά DVD πάντως. Τώρα, δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να γίνει κάποια ανταλλαγή, αλλά αν ενδιαφέρεσαι, πές μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όντως από τις πιο προσιτές του ταινίες. Όπως έχω ξαναπεί η πρώτη περίοδός του είναι αυτή που μου αρέσει αρκετά έως πολύ.

    3: Καλή

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγγνωμη φιλε curious, δεν ηθελα να πω "Προβα Ορχηστρας" (μπερδευτηκα με μια ταινια του Φελινι), αλλα "Μετα την Προβα" - "Efter repetitionen" (TV 1984 - 4/5: Πολυ καλη).
    Εγω εχω 14 ταινιες του απο ελληνικα DVD και καποιες αλλες τις εχω γραψει σε DVD απο το καναλι της Βουλης οπου προβαλλει συχνα καποιες ταινιες του.
    Σας ευχαριστω πολυ ολους για τις προθεσεις σας. Θα ψαξω λιγο ακομα, αλλα αν δε τις βρω θα με ενδιεφεραι πολυ καποια ανταλλαγη. Την 7η Σφραγιδα και την Περσονα τις ειχα δει στο σινεμα σε επανεκδοση και εγω.

    "Εγώ τις περισσότερες του Bergman που έχω δεί τις έχω βρεί σε video club"
    Καλα, στο video club ουτε μια ταινια του δεν εχει. Απο ευρωπαικο σινεφιλ κινηματογραφο μονο λιγο Φελινι και Τριφο εχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς όσους ενδιαφερόμενους :
    Το video club που έχω βρεί πολλές ψιλο-σπάνιες ταινίες (τις οποίες τέλος πάντων δεν έχω βρεί σε κανένα άλλο) είναι ο "ΜΑΚΗΣ" στην πλατεία Κανάρια της Ηλιούπολης.
    Ααααχ, παλιά γειτονιά !
    Πάντως και τα VIDEO BLUE έχουν αρκετές παλιές ευρωπαϊκές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;