Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Cube (1997)

Director : Vincenzo Natali
Writer : André Bijelic, Vincenzo Natali
Cast : Nicole de Boer, David Hewlett, Maurice Dean Wint, Nicky Guadagni, Andrew Miller, Julian Richings

Αξιολόγηση : 3.5/5

Έξι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι ξυπνούν ανεξήγητα και χωρίς προφανή λόγο μέσα σε ένα γιγαντιαίο κύβο με αμέτρητα δωμάτια. Κάθε δωμάτιο είναι ένας μικρότερος κύβος, με μοναδική είσοδο ένα μικρό τετράγωνο άνοιγμα σε κάποια απο τις πλευρές του - ακόμη και στο ταβάνι. Και...φυσικά, κάθε δωμάτιο κρύβει απο μία θανάσιμη παγίδα. Οι έξι ήρωες λοιπόν θα περνούν προσεκτικά απο το ένα δωμάτιο στο άλλο, προσπαθώντας να ανακαλύψουν ποιά είναι η παγίδα που τους περιμένει εκεί, και πού βρίσκεται η έξοδος αυτού του τερατώδους κατασκευάσματος. Ταυτόχρονα όμως, θα προσπαθήσουν να λύσουν και μεγαλύτερα μυστήρια, όπως το γιατί επέλεξαν αυτούς συγκεκριμένα, και ποιός είναι ο σκοπός του σαδιστικού παιχνιδιού στο οποίο τους έχουν παγιδεύσει. Διόλου τυχαία πάντως, ο καθένας τους κατέχει κάποια γνώση που θα τους βοηθήσει να βρούν την έξοδο. Πρώτα όμως, θα πρέπει να παραμείνουν ζωντανοί (πολύ κλισέ φράση, το ξέρω).

Μία μεγάλη έκπληξη απο τον Καναδά, απο έναν άγνωστο τότε σκηνοθέτη, που όμως εκτός απο τον "Κύβο" δεν έχει να επιδείξει κάποιο άλλο αξιόλογο έργο στη φιλμογραφία του. Ο Κύβος όμως είναι πολύ αξιόλογος, με μεγάλα όπλα την πολύ πρωτότυπη σεναριακή ιδέα, την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα και την όμορφη ροή και εξέλιξη της ιστορίας. Οι ηθοποιοί είναι άγνωστοι και όχι ιδιαίτερα ταλαντούχοι, κάτι που αποδυναμώνει την ταινία, όμως η σκηνοθεσία είναι καλή, και το ενδιαφέρον και η αγωνία παραμένουν αμείωτα σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Μία low budget ταινία επιστημονικής φαντασίας και μυστηρίου, με ικανοποιητικά ωστόσο ειδικά εφέ, που θεωρείται ήδη κλασική του είδους. Έχουν γυριστεί και δύο, απαράδεκτες ως συνήθως, συνέχειες.

Cube trailer
η ταινία στο imdb


8 σχόλια:

  1. Cult πλέον,σαν ταινία έμεινε και οφείλω να ομολογήσω πως ήταν πολύ πρωτότυπη.Ο σκηνοθέτης πήρε την κατιούσα έπειτα και η ταινία γνώρισε και συνέχεια που φυσικά δεν βλεπόταν.
    Βαθμολογώ με **1/2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστά !
    Ξέχασα να γράψω για τις συνέχειες, τις οποίες δυστυχώς έχω δεί και τις 2. Βλέπω οτι δε σου άρεσε πολύ, αλλά σίγουρα η πρωτότυπη σεναριακή ιδέα σου μένει απο αυτή την ταινία. Μπορούσε να έχει γίνει καλύτερη πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α είχε και δύο συνέχειες?Οχι μου άρεσε σαν ταινία δηλαδή την προτείνω σαν εναλλακτική ταινία θρίλλερ-φαντασίας αλλά μέχρι εκεί.Θυμάμαι ακόμα δηλαδή όταν την είδα οπότε αυτό είναι θετικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άγνωστοι ηθοποιοί, ελάχιστα ιδικά εφέ (έγιναν δωρεά), ασαφές περιεχόμενο και υπόθεση που την περιγράφεις σε δυο προτάσεις. Άλλωστε τι μπορείς να γυρίσεις σε 20 μέρες, μέσα σε ένα πλατό 5x5; Εσύ και εγώ τίποτα! Ο Natali γύρισε όμως το Cube! Τι να λέμε τώρα. Η ταινία είναι παράφορα ερωτεύσιμη. Ως Καφκική χαρακτηρίζεται απο το wiki. Αφοπλιστικά μονότονα, κλειστοφοβικά και αποπροσανατολιστικά σκηνικά (και σενάριο) προσεγμένη εισαγωγή των στοιχείων και καλή ισορροπία. Για μένα έθεσε τις βάσεις για πολλά άλλα HIT του είδους. Να πάρουμε για παράδειγμα τη συνεχή επίλυση μαθηματικών γρίφων που εμφανίζεται και στο Pi (1998) ένα χρόνο μετά; Να πάρουμε το τρόπο τεμαχισμού που μεταφέρθηκε αυτούσιο στο Resident Evil (2002); Να πάρουμε το παιχνίδι με τις ζωές ενός group όπως στο Saw (2004); Τα επίπεδα που παίζει η ταινία είναι πολλά. Μεγάλο ατού φυσικά η απόκριψη της προέλευσης και σκοπού του κύβου. Όνειρο, πείραμα, ανθρώπινη ή εξωγήινη κατασκευή; Κερασάκι στη τούρτα τα ονόματα των χαρακτήρων που είναι φυσικά ονομασίες φυλακών. Όχι μόνο αυτό. Κάθε χαρακτήρας αντιστοιχεί σε μια προσωπογραφία του κάθε σωφρονιστικού ιδρύματος!
    Kazan: Φυλακή στη Ρωσία εντελώς αποδιοργανωμένη.
    Rennes: Γαλλική φυλακή που πρωτοπόρησε στο τρόπο λειτουργίας της.
    Quentin: Σαν Κουέντιν Καλιφόρνια. Γνωστή για τη βαρβαρότητα της.
    Holloway: Γυναικεία φυλακή στο Λονδίνο.
    Alderson: Φυλακή στη Δυτική Βιρτζίνια οπού η απομόνωση είναι συνηθισμένη τιμωρία.
    Leaven και Worth: Φυλακή Leavenworth στο Κάνσας. Αυστηροί κανόνες λειτουργίας (Leaven) και ριζοσπαστική αρχιτεκτονική (Worth).
    4,5/5 για να μη με πείτε προκατειλημμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια cult ταινία επιστημονικής φαντασίας. (τι πρωτότυπο εεε!). Αν και το σενάριό του θεωρώ ότι έχει πολλά κλισέ (κυρίως ως προς τους χαρακτήρες και τις μεταξύ τους αψιμαχίες) ωστόσο καλύπτονται από την πρωτοτυπία του story της, την ευρηματική σκηνοθεσία του Natali, την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, την έξυπνη χρήση των φωτισμών τα εφέ κτλ., Δεν έχω δει τις συνέχειές του και ούτε πρόκειται. Κι εγώ την ίδια βαθμολογία του έχω βάλει. Το "Splice" ήταν μια απογοήτευση και για μένα μια κακή ταινία.

    3,5: Καλή (+)

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε raise0, τί έκανες εκεί ? Σκέφτομαι και γράφω ?
    Έπρεπε να μου πείς να στη "φυλάξω", να της κάνεις εσύ κριτική. Ούτε τα μισά απο όσα αναφέρεις δεν ήξερα για την ταινία. Ειδικά αυτό με τις φυλακές που λές, εντυπωσιακ'ο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Αργύρη, σ'εξορκίζω, μακριά απο τις συνέχειες (και τις συγκεκριμένες, και γενικά). Σκέψου οτι οι γελοίοι σου αποκαλύπτουν χαρτί και καλαμάρι την προέλευση και το σκοπό του Κύβου, δηλαδή καταστρέφουν όλο το μυστήριο της πρώτης ταινίας. Πραγματικά άθλιοι οι τύποι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ολοι γουσταραμε Cube λοιπον...Εγω ομως γουσταρα και επομενες δουλειες του Ναταλι.Ειναι οντως πιο αδυναμες αλλα το Cypher ειναι εμβληματικο ταινιακι για το κυβερνοπανκ συναφι kai το Splice-που το περιμενα λιγο καλυτερο-εδωσε ενα ανωμαλο twist λιγο πριν το τελος εκει που παει να γινει "ερωτικο" (spoiler!).Μου θυμισε λιγο Croneberg στα ντουζενια του.Το Cube ομως ειναι πολυ βαθυ.Ειδικα μετα την επισημανση του συσχετισμου χαρακτηρων-φυλακων(thnx raise0) ο εγκλεισμος των ηρωων στο Κυβο εχει και ενα κοινωνικο σχολιο κρυμμενο μεσα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;