Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Sanshô dayû (Sansho the Bailiff - 1954)

Director: Kenji Mizoguchi
Writers: Fuji Yahiro, Yoshikata Yoda
Cast: Yoshiaki Hanayagi, Kyôko Kagawa, Kinuyo Tanaka, Eitarô Shindô, Akitake Kôno

Αξιολόγηση : 5/5

Στη φεουδαρχική Ιαπωνία, την περίοδο του Μεσαίωνα, ένας κυβερνήτης μιας επαρχίας καθαιρείται απο τη θέση του και εξορίζεται επειδή υποστήριξε τους φτωχούς χωρικούς - υπηκόους του απέναντι στις διαταγές των ανωτέρων του. Η γυναίκα του Tamaki και τα δύο του παιδιά, ο Zushio και η Anju, τον ακολουθούν λίγο αργότερα στην εξορία, αλλά κατά το μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι απάγονται απο ληστές, τα παιδιά χωρίζονται απο τη μητέρα τους, και όλοι τους πουλιούνται σαν σκλάβοι. Τα παιδιά καταλήγουν στη φάρμα του απάνθρωπου επιστάτη Sansho, όπου δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες μαζί με τους υπόλοιπους εξαθλιωμένους σκλάβους. Τα χρόνια περνούν, όμως η διαμελισμένη οικογένεια δεν εγκαταλείπει ποτέ την ιδέα να ξανασμίξει, και όταν τα δύο παιδιά θα μάθουν οτι η μητέρα τους είναι ακόμα ζωντανή, θα προσπαθήσουν να αποδράσουν, να βρούν τους γονείς τους, αλλά και να βοηθήσουν όλους τους υποδουλωμένους συνανθρώπους τους.

Ένα δυνατό, συνταρακτικό δράμα από το δάσκαλο του ιαπωνικού σινεμά
Kenji Mizoguchi. Η ιστορία είναι παρμένη απο την πλούσια μυθολογία της Άπω Ανατολής, και περνάει απο στόμα σε στόμα εδώ και χιλιάδες χρόνια, πολύ προτού εφευρεθεί η γραφή. Ο σκηνοθέτης ήθελε να κάνει μια ταινία με θέμα τη σκλαβιά, αλλά οι παραγωγοί ήθελαν να τονίσουν τη λυπητερή (και πιασάρικη) ιστορία των δύο μικρών παιδιών και της μητέρας τους. Ο Mizoguchi τελικά υπέκυψε, μένοντας βεβαίως μακριά απο υπερβολές και άσκοπους μελοδραματισμούς, αλλά κράτησε το όνομα του άκαρδου επιστάτη Sansho για τίτλο, παρόλο που ο χαρακτήρας του εμφανίζεται ελάχιστα. Η ταινία είναι "χτισμένη" γύρω απο τις σπαρακτικές ερμηνείες των ηθοποιών, ωστόσο ο τελειομανής σκηνοθέτης έχει κάνει για άλλη μια φορά θαύματα στο εικαστικό κομμάτι. Κάθε κάδρο είναι σαν πίνακας ζωγραφικής, με τη δράση να συντελείται σε πολλά επίπεδα και με τέλεια ενορχήστρωση. Mία μαγευτική, λυρική ταινία, τα πανανθρώπινα μηνύματα της οποίας συνοψίζονται στη διδαχή που κληρονόμησε ο Zushio από τον πατέρα του - "Ο άνθρωπος δε μπορεί να είναι άνθρωπος χωρίς συμπόνοια. Ακόμη κι αν είσαι σκληρός με τον εαυτό σου, να δείχνεις οίκτο στους άλλους. Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι. Όλοι έχουν δικαίωμα στην ευτυχία".

Sansho the Bailiff trailer
η ταινία στο imdb


5 σχόλια:

  1. Γεια σου curious!
    Δεν την έχω δει αλλά έχω σκοπό να την δω σύντομα. Μου αρέσει πολύ ο Mizoguchi όπου ξεχωρίζω το τεράστιο αριστούργημά του, το "Ugetsu monogatari".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαζί με το "Ugetsu monogatari" τα 2 μεγάλα αριστουργήματα του σημαντικού Ιάπωνα σκηνοθέτη.
    Βαθύς στοχασμός στην ανθρωπιά, την τιμιότητα, την ισότητα και την αξία του ανθρώπου. Εκπληκτική αισθητική, λιτή σκηνοθεσία που συγκλονίζει.

    5/5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σου κι εσένα φίλε Αργύρη !
    Να τη δείς οπωσδήποτε, είναι εκπληκτική ταινία. Με συγκίνησε και με μάγεψε. Μου άρεσε, αν όχι περισσότερο, σίγουρα το ίδιο με το Ugetsu.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γειά σου φίλε Hulot !
    Ακριβώς όπως τα λές. Μία ανθρωπιστική ταινία, με βαθειά μηνύματα, που δε μπορεί να μη σε αγγίξει με την αλήθεια και την τιμιότητά της. Και φυσικά, το εικαστικό κομμάτι ... ανυπέρβλητο.
    Τώρα που το ξανασκέφτομαι (και βλέπω και τη βαθμολογία σου), δεν έπρεπε να του κόψω ούτε το μισό βαθμό που του έκοψα. Αδικία. Θα το φροντίσω αμέσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι αλλο να προσθεσω για αυτο το αριστουργημα και τι να πει κανεις για τον υπεροχο λυρισμο, τη σπουδαια εικαστικα και τρομερη αισθητικα σκηνοθεσια του Μιζογκουτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;