Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

The asphalt jungle (1950)

Director : John Huston
Writer : Ben Maddow, John Huston
Cast : Sterling Hayden, Sam Jaffe, Louis Calhern, Jean Hagen, Marilyn Monroe

Αξιολόγηση : 4.5/5

Ο διαβόητος εγκληματικός εγκέφαλος Doc Riedenschneider, πιο γνωστός στην πιάτσα ως "γιατρός" αποφυλακίζεται απο τη φυλακή. Αμέσως, συγκεντρώνει μια ομάδα επίλεκτων ονομάτων του υποκόσμου για τη νέα, μεγάλη ληστεία που σχεδιάζει, την τελευταία της καριέρας του. Μία ληστεία κοσμηματοπωλείου, με λεία 1 εκατομμύριο δολλάρια. Η δουλειά ολοκληρώνεται με επιτυχία, αλλά διάφορα παράπλευρα προβλήματα αρχίζουν να προκύπτουν. Προδοσίες, ατυχίες και διπλά παιχνίδια απειλούν να τινάξουν όλο το κόλπο στον αέρα.

Ο ορισμός του film noir (και το λέω με απόλυτη επισημότητα και βεβαιότητα)! Φανταστική σκηνοθεσία απο τον δάσκαλο του είδους John Huston, κοφτοί, "αντρικοί" διάλογοι, καλοδουλεμένοι, πειστικότατοι χαρακτήρες που αποδίδονται τέλεια απο το σχετικά άγνωστο μα ικανότατο cast, βαριά, σκοτεινή ατμόσφαιρα, και έντονο contrast στα χρώματα. Χρειάζεστε τίποτε άλλο ? Όλα τα παραπάνω, συν ένα μικρό πέρασμα της παντελώς άγνωστης τότε Marilyn Monroe (το όνομα της οποίας πλασαρίστηκε αργότερα πρώτο-πρώτο για λόγους marketing) συνθέτουν ένα απο τα γνωστότερα και καλύτερα film noir που έχουν γυριστεί ποτέ. Κατά την προσωπική μου γνώμη, ίσως να είναι και ΤΟ καλύτερο. Ο Huston εξερευνεί με μαεστρικό τρόπο τις μοιρές των περιθωριακών χαρακτήρων του, χαρίζοντάς μας ένα σκληρό σχόλιο για όσους κυνηγούν το λάθος όνειρο. Κερασάκι στην τούρτα η μνημειώδης τελευταία σκηνή.

The asphalt jungle trailer
η ταινία στο imdb


2 σχόλια:

  1. Το film-noir στα καλύτερά του.Λίγες οι ταινίες (στο συγκεκριμένο είδος πάντα) που μπορούν να ανταγωνιστούν στα ίσια αυτή την ταινία, η οποία αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά, αυτή τη στιγμή δε μου έρχεται στο μυαλό ένα noir που να θεωρώ καλύτερο απο την απίστευτη δημιουργία του δάσκαλου John Huston. Οπότε, δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν. Ή σταμάτησε το μυαλό μου, ή η ζούγκλα είναι αν όχι το κορυφαίο, ένα απο τα κορυφαία film noir όλων των εποχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;