Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Repulsion (1965)

Director : Roman Polanski
Writer :
Roman Polanski, Gerard Brach
Cast : Catherine Deneuve, Ian Hendry, John Fraser, Yvonne Furneaux

Αξιολόγηση : 5/5


Η Carol είναι μια συντηρητική νεαρή βελγίδα που εργάζεται σε ινστιτούτο αισθητικής στο Λονδίνο και συγκατοικεί με την αδελφή της. Καταπιεσμένη σεξουαλικά, και με μια φυσική απέχθεια προς τους άντρες και την ερωτική πράξη, η Carol βασανίζεται απο εφιαλτικές παραισθήσεις. Και, όταν θα τύχει να μείνει μόνη της στο διαμέρισμα για κάποιον καιρό, σταδιακά ο κόσμος των σεξουαλικών παραισθήσεων και του τρόμου θα κυριεύσουν το μυαλό της, οδηγώντας σε ένα αναπάντεχο φινάλε.

Μία ταινία - προσωπικό show δύο εξαιρετικών ανθρώπων της κινηματογραφικής τέχνης. Της Catherine Deneuve, σε μία αψεγάδιαστη, υποβλητική ερμηνεία που ανέδειξε παγκοσμίως το τεράστιο ταλέντο της, και, κυρίως, του πολύ μεγάλου πολωνού σκηνοθέτη Roman Polanski, που παραδίδει μαθήματα σκηνοθεσίας με ελάχιστα μέσα σε αυτό το λιτό, αποπνικτικό αριστούργημα δωματίου. Κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, ανατριχιαστικές σεκάνς, συγκλονιστική κλιμάκωση της έντασης και του τρόμου. Με λίγα λόγια, μια τυπική ταινία του Polanski. Μια τανία που δε σε αφήνει να ανασάνεις δευτερόλεπτο, που σε πιάνει απ'το λαιμό και σε σφίγγει. Και σε σφίγγει... Και σε σφίγγει...

Repulsion trailer 
η ταινία στο imdb 

5 σχόλια:

  1. Γυναικείος γαλλικός δάκτυλός, με πολωνικές οδηγίες, πίσω από ένα σκηνικό Λονδρέζικο και άρωμα Βέλγικης σοκολάτας...
    και μια ελληνίδα θεατής!
    Υπέροχο!
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γεματη ενταση και αγωνια, κλειστοφοβικη, αριστουργηματικη!
    Τρομερη σκηνοθεσια του Πολανσκι, ηθοποιαρα και απιστευτη γυναικαρα η Ντενεβ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν αρχίζουν να βγαίνουν τα χέρια απο ... (Εεεεπ ! spoiler alert ! Κλείσ'το το ρημάδι), τέλος πάντων, καταλάβατε όσοι την έχετε δεί, έπαθα πλάκα. Μιλάμε, χέστηκα πάνω μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ !
    Μόλις άλλαξα τη βαθμολογία της ταινίας απο 4.5 σε 5 !
    Ο λόγος ? Την ξαναείδα, και (ξανα)έπαθα την πλάκα μου. Κανονικά δε θα έπρεπε να γράψω κριτική για αυτή την ταινία, απλά να γράψω με κεφαλαία γράμματα : "ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ. ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ. ΒΡΑΔΥ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κλειστοφοβικο και ψυχολογικο θριλερ που αφησε εποχη.Η ψυχροτητα της Deneuve σε πληρη αρμονια με τις απαιτησεις του ρολου της.

    4.5/5

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;