Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Modern Times (1936)

Director : Charlie Chaplin
Writer : Charlie Chaplin
Cast : Charlie Chaplin, Paulette Goddard

Αξιολόγηση : 4/5

Η γνωστή φιγούρα του αλητάκου που δημιούργησε και έκανε διάσημη ο μεγάλος Charlie Chaplin απολύεται απο το εργοστάσιο όπου δούλευε. Έτσι, αναζητά δουλειά εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά μάταια (σας θυμίζει τίποτα ?). Μετά απο πολλές απογοητεύσεις και φυλακίσεις, συνειδητοποιεί οτι το μόνο μέρος όπου θα βρεί σίγουρα ένα πιάτο φαγητό είναι η φυλακή, οπότε προσπαθεί απεγνωσμένα να συλληφθεί. Σε μία τέτοια απόπειρά του συναντά ένα όμορφο και σκληροτράχηλο ορφανό κορίτσι, και οι μοίρες τους ενώνονται. Μαζί πια, αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής και δεν απογοητεύονται, παρ'όλες τις ατυχίες που εμφανίζονται στο δρόμο τους.

Ένα πολύ εύστοχο και προφητικό σχόλιο του ευφυέστατου κωμικού Charlie Chaplin πάνω στη μεγάλη οικονομική κρίση των αρχών της δεκαετίας του '30, αλλά και γενικότερα πάνω στη μοντέρνα εποχή στην οποία εισερχόταν ο κόσμος με τη βιομηχανική επανάσταση. Πανέξυπνη σάτιρα, ξεκαρδιστικά gags (ειδικά οι πρώτες σκηνές στο εργοστάσιο είναι απολαυστικές), και, κυρίως, συνειδητοποιημένο κοινωνικό σχόλιο με ευαισθησία και σπιρτάδα, όπως μόνο ο συμπαθητικός κύριος με το μουστάκι ήξερε να κάνει.

Modern Times trailer
η ταινία στο imdb


5 σχόλια:

  1. Η καλυτερη πολιτικη σατιρα ολων των εποχων.Οι αρχικες σκηνες οπου ο Τσαπλιν παρομοιαζει τους ανθρωπους με τα προβατα,οι ξεκαρδιστικες,προφητικες σκηνες στο εργοστασιο και το κορυφαιο συγκινητικο,αισιοδοξο φιναλε οπου ο κορυφαιος σκηνοθετης-ηθοποιος υμνει την ευτυχια,εχουν μεινει στην ιστορια ως πανεξυπνη αναμειξη χιουμορ και δραματος,αλλα και για τα κορυφαια πολιτικα του μυνηματα.Αν και στην εποχη του λογοκριθικε και θεωρηθηκε κομμουνιστικη.Με αυτην την ταινια ο Τσαπλιν,φαινεται πως εκανε το πρωτο μερος μιας τριλογιας που θα ολοκληρωθει με τα εργα:''Ο Μεγαλος Δικτατορας'' και ''Ο Κυριος Βερντου''.Σε αυτες τις ταινιες ο Τσαπλιν κρινει αυστηρα,αλλα με χιουμορ,την συντηρικτικη πολιτικη της Αμερικης,την αυτοκρατορια του Χιτλερ και τα γεγονοτα της Χιροσιμα.
    Υποκλινομαι στον Τσαρλι Τσαπλιν!!!!!!!

    5/5

    Oλες οι μεγαλου μηκους ταινιες του Τσαπλιν, που εχω δει:
    1.City Lights 5/5
    2.Modern Times 5/5
    3.The Gold Rush 5/5
    4.The Great Dictator 5/5
    5.Monsieur Verdoux 5/5
    6.The Kid 5/5
    7.Limelight 5/5
    8.Τhe Circus 5/5
    9.The Pilgrim 5/5
    10.A Woman in Paris 5/5
    11.A King in New York 4.5/5
    12.A Countess from Hong Kong 3/5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Monsieur Hulot, πιστεύω πως με τις γνώσεις σου και το υπέροχο γούστο σου στις ταινίες θα έπρεπε και εσύ να φτιάξεις ένα blog και να γράφεις τη γνώμη σου. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον, γιατί έχεις πολύ καλή κριτική σκέψη, και κυρίως αγαπάς τις καλές, ποιοτικές ταινίες (Δε βρίσκεις εύκολα ανθρώπους, ακόμα και σινεφίλ, με αγαπημένο σκηνοθέτη τον Chaplin)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ' ευχαριστω πολυ φιλε μου που με ενθαρρυνεις!:)Ισως να φτιαξω ενα μπλογκ.Ειχα αναρτησει παλαιοτερα κατι λιστες με αγαπημενους σκηνοθετες και ηθοποιους, αλλα τις διεγραψα γιατι δεν ηταν τοσο παρουσιασιμες!Σ' ευχαριστω παρα πολυ για τα καλα σου λογια, παντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τράβα μπρος και μη σε μέλλει !
    Θάρρος η ζωή μας θέλει !
    (Έτσι, να βάζουμε και λίγο παλιό, καλό [λέμε τώρα] κινηματογράφο στην κουβέντα μας)
    Έλα, να γινόμαστε περισσότεροι οι "επαγγελματίες" cine-bloggers !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "θα έπρεπε και εσύ να φτιάξεις ένα blog"

    To εφτιαξα χθες.Αμα θες περνα μια βολτα...;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;