Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Bacheha-Ye aseman (Τα παιδιά του Παραδείσου - 1997)

Director : Majid Majidi
Writer : Majid Majidi
Cast : Amir Farrokh Hashemian, Bahare Seddiqi, Mohammad Amir Naji, Nafise Jafar-Mohammadi

Αξιολόγηση : 3.5/5

Ο Ali είναι ένας πιτσιρικάς ιρανός που ζεί με την οικογένειά του στην Τεχεράνη. Μια μέρα, ενώ τον έχουν στείλει για τα καθημερινά ψώνια, χάνει τα παπούτσια της μικρότερης αδελφής του, Zahra. Γνωρίζοντας την άσχημη οικονομική κατάσταση της οικογένειας, και φοβούμενος την τιμωρία απο τον καλό, μα και αυστηρό πατέρα του, ο μικρός θα σκαρφιστεί ένα κόλπο για να μη μαθευτεί το λάθος του. Θα μοιραστεί τα δικά του παπούτσια με τη Zahra. Αυτή θα τα φοράει το πρωί στο σχολείο, και μετά θα τρέχει για να του τα φέρει πίσω, έτσι ώστε να πάει κι αυτός στα απογευματινά του μαθήματα. Κάποια στιγμή, ο Ali θα έχει την ευκαιρία να κερδίσει ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια σε έναν αγώνα δρόμου. Θα πρέπει όμως να έρθει τρίτος...

Πρόκειται για την ταινία που έκανε ευρύτερα γνωστό τον πολύ καλό σκηνοθέτη Majid Majidi, ο οποίος ακολούθησε τη μακρά παράδοση της χώρας του στην "παραγωγή" σκηνοθετών, με πιο αξιόλογο εκπρόσωπο αυτή την εποχή τον Abbas Kiarostami. Μία τρυφερή ιστορία για την παιδική αθωότητα, με συγκινητικές ερμηνείες απο τους μικρούς πρωταγωνιστές, με μία καθαρή ματιά που ποτέ δε γίνεται μελοδραματική, και με ένα απόλυτα ανθρώπινο μήνυμα. Πολλή φτώχεια, πολύ τρέξιμο, πολλά δάκρυα μα και πολλά χαμόγελα απο τα δύο αξιολάτρευτα πιτσιρίκια του τίτλου.

Children of Heaven trailer
η ταινία στο imdb


12 σχόλια:

  1. Θα την προβαλλει η τηλεοραση αυτη την εβδομαδα.Θα την δω και θα επιστρεψω!
    Πολυ ενδιαφερουσα φαινεται.Με μινιμαλισμο και ανθρωπια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια πανανθρώπινη ταινία. Εδώ βλέπουμε πως μια μικρή καθημερινή ιστορία μετατρέπεται σε μέγα κινηματογραφικό γεγονός, καθώς μπορεί σε εμάς τους δυτικούς και τις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί πρωταγωνιστές της ταινίας να μας φαίνονται ασήμαντα, αλλά για αυτούς είναι θέμα καθημερινής επιβίωσης. Είναι αδύνατο να μην συγκινηθείς με τα δυο μικρά αδερφάκια της ταινίας. Η καλύτερη ιρανική ταινία.

    4: Πολύ καλή

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασικά, εμείς οι δυτικοί θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα, όπως το οτι ο καθένας έχει αρκετά ζευγάρια παπούτσια. Γι'αυτό και δεν εκτιμούμε αυτά τα οποία θα έκαναν κάποιον πιο άτυχο απο εμάς να κλάψει απο τη χαρά του.

    Τα δικά μας τα "προβλήματα" έχουν να κάνουν απο αυτοκίνητο και πάνω. Γι'αυτό έχει μεγάλη αξία αυτή η ταινία. Επειδή μας υπενθυμίζει να νιώθουμε ευγνώμονες για αυτά που έχουμε, μικρά και μεγάλα.

    Να τη δείς Monsieur Hulot. Πιστεύω πως θα σου αρέσει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάρα πολύ καλή ταινία. Με έκανε να αγαπησω τον Ιρανικό κινηματογράφο.
    Φαντάζει πολύ δύσκολο να μην ξεφύγει η ταινία σε μελοδραματισμούς με τέτοιο θέμα αλλά τελικά αυτές οι πολύ λεπτές ισορροπίες που κράτησε ο Majidi είναι που κανουν την ταινία τόσο καλή. Τώρα που μιλάμε για παιδάκια, παπούτσια και μελοδραματισμόυς μου ήρθε στο νου ο Καϊλας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολυ ομορφη και ανθρωπινη ταινια!
    Συγκινητικη η αφοπλιστικη αθωοτητα των μικρων, υπεροχο το φιναλε με τον αγωνα δρομου στο παρκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χα χα !
    Δίκιο έχεις φίλε King Ink, μοιάζουν και στη φάτσα με το Βασιλάκη τον Καϊλα. Κατά τα άλλα όμως, ακριβώς το οτι μένει μακριά απο φτηνούς μελοδραματισμούς είναι που εκτιμώ ιδιαίτερα σε αυτή την ταινία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχο το φινάλε αγαπητέ Mike, και για να πώ την αλήθεια μου ξέφυγε και ένα δάκρυ. Δε λέω σε ποιό σημείο (μισώ τα spoilers), πιστεύω κατάλαβες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αριστούργημα!!Τα παιδάκια με τα παπουτσάκια με είχαν στοιχειώσει για πολύ καιρό.Ωραίες ταινίες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ςραίες ταινίες, φίλε academy ! Μου αρέσει το ιρανικό σινεμά γενικότερα. Απλό, αλλά ουσιαστικό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Tην ειδα χθες και κατενθουσιαστηκα!
    Μινιμαλισμος, συγκινηση, ρεαλισμος, ανθρωπια και λιτοτητα.Το φιναλε εξαιρετικο, οπως και αλλες σκηνες της ταινιας (δεν αναφερω ποιες και εγω μισω τα spoilers)!
    Κομψοτεχνημα!

    4,5/5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ήμουν σίγουρος οτι θα σου αρέσει !
    Αν είναι η πρώτη του Μajidi που βλέπεις, θα σου πρότεινα και το, επίσης πολύ καλό, Color of Paradise (http://www.imdb.com/title/tt0191043/)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Nαι, ειναι η πρωτη μου του Μajidi.Αλλα μετα την εμπειρια μου απο τα "Παιδια του παραδεισου" θα ηθελα να δω και αλλες ταινιες και να ασχοληθω με τον ιρανικο κινηματογραφο γενικοτερα.Τον εχω παραμελησει.
    Σ' ευχαριστω πολυ για την προταση! Θα το ψαξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;