Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Repulsion (1965)

Director : Roman Polanski
Writer :
Roman Polanski, Gerard Brach
Cast : Catherine Deneuve, Ian Hendry, John Fraser, Yvonne Furneaux

Αξιολόγηση : 5/5


Η Carol είναι μια συντηρητική νεαρή βελγίδα που εργάζεται σε ινστιτούτο αισθητικής στο Λονδίνο και συγκατοικεί με την αδελφή της. Καταπιεσμένη σεξουαλικά, και με μια φυσική απέχθεια προς τους άντρες και την ερωτική πράξη, η Carol βασανίζεται απο εφιαλτικές παραισθήσεις. Και, όταν θα τύχει να μείνει μόνη της στο διαμέρισμα για κάποιον καιρό, σταδιακά ο κόσμος των σεξουαλικών παραισθήσεων και του τρόμου θα κυριεύσουν το μυαλό της, οδηγώντας σε ένα αναπάντεχο φινάλε.

Μία ταινία - προσωπικό show δύο εξαιρετικών ανθρώπων της κινηματογραφικής τέχνης. Της Catherine Deneuve, σε μία αψεγάδιαστη, υποβλητική ερμηνεία που ανέδειξε παγκοσμίως το τεράστιο ταλέντο της, και, κυρίως, του πολύ μεγάλου πολωνού σκηνοθέτη Roman Polanski, που παραδίδει μαθήματα σκηνοθεσίας με ελάχιστα μέσα σε αυτό το λιτό, αποπνικτικό αριστούργημα δωματίου. Κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, ανατριχιαστικές σεκάνς, συγκλονιστική κλιμάκωση της έντασης και του τρόμου. Με λίγα λόγια, μια τυπική ταινία του Polanski. Μια τανία που δε σε αφήνει να ανασάνεις δευτερόλεπτο, που σε πιάνει απ'το λαιμό και σε σφίγγει. Και σε σφίγγει... Και σε σφίγγει...

Repulsion trailer 
η ταινία στο imdb 

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Libertarias (1996)

Director: Vicente Aranda
Writer: Vicente Aranda
Actors: Ana Belén,Victoria Abril, Ariadna Gil

Βαθμολογία: 2/5

H ταινία αναφέρεται στη δράση των γυναικών στις γραμμές των αναρχικών κατά τον Ισπανικό εμφύλιο.Μια καλόγρια,μετά το βίαιο διωγμό-απελευθέρωση από τα δεσμά του μοναστηριού βρίσκει καταφύγιο σε μια ομάδα γυναικών που έχουν εισχωρήσει στον αγώνα με κύρια επιδίωξη τη συμμετοχή τους στον αγώνα,μίσος ενάντια σε κάθε τι που τις πιέζει,τις μειώνει και στερεί τις όποιες ελευθερίες τους.
Η σκηνοθεσία,παρά την αλήθεια της ιστορίας παρουσιάζει ελλείψεις με τρόπο που δε βοηθάει
το θεατή να κατανοήσει το μέγεθος της παράνοιας του πολέμου και της άσκησης βίας,εκείνου που κατέχει εξουσία.


Trailer της ταινίας



Κυριακή 23 Μαΐου 2010

AKIRA (1988)

Director : Katsuhiro Otomo
Graphic novel :
Katsuhiro Otomo
Screenplay : Izo Hashimoto
Cast (voices) : Mitsuo Iwata, Nozomu Sasaki, Mami Koyama, Tessho Genda

Αξιολόγηση : 5/5


Το 1988 μία ατομική βόμβα ισοπέδωσε το Tokyo. 31 χρόνια μετά τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 2019, στο neo-Tokyo υπάρχει μεγάλη κοινωνική αναταραχή λόγω της ανεργίας και της κακής οικονομίας. Στο ανήσυχο αυτό σκηνικό, ο Tetsuo, μέλος μιας συμμορίας μοτοσυκλετιστών, θα μπλεχτεί σε ένα απόρρητο κυβερνητικό σχέδιο, με το κωδικό όνομα Akira. Ο Akira θα ξυπνήσει τις κρυμμένες, υπερφυσικές ψυχικές δυνάμεις του Tetsuo, και θα πυροδοτήσει έναν αγώνα ελέγχου των τεράστιων αυτών δυνάμεων. Στο παιχνίδι αυτό θα συμμετάσχει ο Kaneda, ο αρχηγός της συμμορίας που προσπαθεί να βοηθήσει το φίλο του, μια αντι-κυβερνητική οργάνωση, επιστήμονες τυφλωμένοι απο την εξουσία, και φυσικά ο στρατός. Οι συνέπειες όμως, θα είναι καταστροφικές, και εντελώς ανεξέλεγκτες ...

Πρόκειται για το anime που έκανε τη μεγάλη υπέρβαση, τοποθετώντας το είδος του Ιαπωνικού animation σε περίοπτη θέση του παγκόσμιου κινηματογραφικού χάρτη. Ίσως το καλύτερο δείγμα του είδους, το Akira είναι η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του εκπληκτικού ομώνυμου manga του Katsuhiro Otomo, αν και με σημαντικές διαφορές στην εξέλιξη της ιστορίας. Φουτουριστική, κυβερνο-punk αισθητική, αδρεναλίνη στα ύψη και απίστευτο soundtrack απο τον Geinō Yamashirogumi. Το στόμα αρχίζει να ανοίγει απο την πρώτη κιόλας σκηνή, με την καταδίωξη των συμμοριών υπό το υποβλητικό πρώτο κομμάτι του soundtrack, συνεχίζει να ανοίγει καθ'όλη τη διάρκεια  της ταινίας και, μισή ώρα (τουλάχιστον) μετά το μεγαλειώδες, ισοπεδωτικό φινάλε, μαζεύεις απαλά το σαγόνι σου απο το πάτωμα για να το ξανακολλήσεις στη θέση του (και δεν υπερβάλλω καθόλου. ΟΚ, ίσως λίγο). Neo-Tokyo is about to E.X.P.L.O.D.E ...

AKIRA trailer
η ταινία στο imdb

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Persona (1966)

Director : Ingmar Bergman
Writer :
Ingmar Bergman
Cast : Bibi Andersson, Liv Ullmann

Αξιολόγηση : 5/5


Μια διάσημη ηθοποιός παύει να μιλάει σε μία παράσταση της "Ηλέκτρας". Μετά απο μήνες σιωπής και ακινησίας σε κάποια κλινική, η διευθύντρια αποφασίζει πως θα της κάνει περισσότερο καλό να  μεταφερθεί σε ένα εξοχικό σπίτι δίπλα στη θάλασσα, μαζί με τη νεαρή νοσοκόμα που τη φροντίζει. Στην αρχή, όλα πηγαίνουν καλά. Η νοσοκόμα μιλάει, και η ηθοποιός ακούει, χωρίς ποτέ να απαντάει. Οι δύο γυναίκες δένονται. Η απομόνωση όμως, και η σιωπή θα έχουν το αντίτιμό τους, και το δέσιμό τους θα προχωρήσει, εξελισσόμενο σε μία πολύ περίπλοκη και ιδιαίτερη σχέση...

Μία απο τις καλύτερες ταινίες του Σουηδού ανατόμου της ψυχής, του μεγάλου Ingmar Bergman (ίσως μάλιστα να είναι Η καλύτερή του). Ενσωματώνοντας στοιχεία video art, πλησιάζοντας υπερβολικά κοντά στα πρόσωπα των ηθοποιών του, και γενικά χρησιμοποιώντας πλήθος ευφυέστατων σκηνοθετικών ευρημάτων, ο Bergman ξεγυμνώνει μπροστά στα μάτια μας την ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων που "μελετάει". Εκπληκτική κινηματογράφηση, σπαρακτικές ερμηνείες απο τις Bibi Andersson και Liv Ullmann, αυθεντική κινηματογραφική ποίηση. Μία ταινία για υποψιασμένους θεατές με γερό στομάχι (είναι γνωστό πως η δουλειά του Σουηδού δε μιλάει για τη χαρά της ζωής), που σε κρατάει σε εγρήγορση απο το πρώτο δευτερόλεπτο με την ψυχολογική της ένταση και την άψογη κινηματογράφησή της. Με μία λέξη : Α-ΡΙ-ΣΤΟΥΡ-ΓΗ-ΜΑ  !

Persona trailer 
η ταινία στο imdb

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Duck Soup (1933)

Director : Leo McCarey
Writer : Bert Kalmar, Harry Ruby
Cast : The Marx Brothers (Groucho, Harpo, Chico, Zeppo), Margaret Dumont, Louis Calhern

Αξιολόγηση : 4.5/5

Στο κρατίδιο της Freedonia, μία αριστοκράτισσα με πολιτική ισχύ αποφασίζει να διορίσει στο προεδρικό αξίωμα έναν ανερχόμενο πολιτικό, τον Rufus T.Firefly, που δεν είναι άλλος απο τον Groucho Marx. To γειτονικό κρατίδιο της Sylvania όμως, και ιδιαίτερα ο πρέσβης του στη Freedonia, ο Trentino, ονειρεύεται να εντάξει τη "χώρα των ελεύθερων και γενναίων" στην επικράτειά του. Έτσι, ο δολοπλόκος πρέσβης στέλνει δύο κατασκόπους να συλλέξουν πληροφορίες για το νέο πρόεδρο. Αυτοί όμως είναι οι Harpo και Chico Marx, και εκεί θα αρχίσει το πανηγύρι ...

Θεότρελοι, εφευρετικότατοι, χωρίς να σέβονται κανέναν και τίποτα, οι αδερφοί Marx προλαβαίνουν στα 65 λεπτά που διαρκεί η ταινία να ισοπεδώσουν 2 κράτη, τα νεύρα ενός πλανόδιου πωλητή, και γενικά κάθε έννοια σοβαρότητας και καθωσπρεπισμού. Ο Groucho εκτοξεύει πανέξυπνες ατάκες με ρυθμό πολυβόλου, και ο Harpo μηχανεύεται ξεκαρδιστικά σκετσάκια, σέρνοντας το χορό της σάτιρας και οδηγώντας σε ένα παραλήρημα γέλιου. Φοβερή σκηνή ανθολογίας (μία απο τις πολλές) αυτή με τον "καθρέφτη" (3η φωτογραφία). Απλά απίστευτοι ! Δε θυμάμαι ταινία που να με έχει κάνει να γελάσω πιο πολύ (Έπαθα κράμπα στους κοιλιακούς - Σοβαρά)!

Duck Soup trailer
η ταινία στο imdb


Paths of Glory (1957)

Director: Stanley Kubrick
Writer:
Stanley Kubrick (screenplay),Calder Willingham
(screenplay)
Actors: Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou


Βαθμολογία:4/5

Ένας πόλεμος μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας,ένα οχυρό δύσβατο για το Γαλλικό στρατό,το Ant Hill.H πολιτική ηγεσία απαιτεί την προσπέλαση του,πάση θυσία,χωρίς να λογαριάζει το ανθρώπινο κόστος.Η απόφαση αυτή φέρνει ανατροπές την ώρα της μάχης και ακολουθεί στρατοδικείο ως παραδειγματισμός.Στο τέλος υπερισχύει πάντα η απόφαση των ανώτερων,βασιζόμενη πάντα σε άδικες αποφάσεις και πολιτικές σκοπιμότητες.
Ο Kubrick σκηνοθετεί ένα ασπρόμαυρο αντιπολεμικό έπος.Σε κάθε σκηνή ξεδιπλώνει τα δεινά που προκύπτουν από τις εχθροπραξίες ενός πολέμου και τα οφέλη που επωμίζονται οι λίγοι,χωρίς να έχουν καθόλου μοχθήσει στο πεδίο της μάχης.Η επιλογή των ηθοποιών είναι αρκετά προσεγμένη,ιδιαίτερα των πρώτων ρόλων.Η εικόνα που σου αφήνει η ταινία είναι μια απέχθεια προς τις πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις,συλλογιζόμενος πόσοι αθώοι θυσιάστηκαν στο βωμό της ιδέας της πατρίδας.
Τrailer της ταινίας





Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Anatomy of a murder (1959)

Director : Otto Preminger
Writer : John D.Voelker (novel)

Screenplay : Wendell Mayes
Cast : James Stewart, Lee Remick, Ben Gazzara, Arthur O'Connell

Αξιολόγηση : 4/5

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη ένας αξιωματικός του στρατού σκοτώνει έναν μπάρμαν, ο οποίος είχε βιάσει τη γυναίκα του. Την υπεράσπιση του στρατιωτικού αναλαμβάνει ένας μικροδικηγόρος της περιοχής. Ο πελάτης του επικαλείται προσωρινή παράνοια, μα στην πορεία της δίκης θα έρθουν στην επιφάνεια στοιχεία που θα περιπλέξουν την υπόθεση, και θα αφήσουν το δικηγόρο πιο μπερδεμένο και δύσπιστο απο πρίν. 

Ένα συναρπαστικό δικαστικό δράμα, απο τα πρώτα και καλύτερα του είδους, αποτυπώνει απο πολύ κοντά και πολύ έντονα το χρονικό μιας ενδιαφέρουσας δίκης. Δυνατές ερμηνείες απο όλο το cast, πολύ καλή ανάπτυξη των χαρακτήρων και γενικά στιβαρή σκηνοθεσία απο τον αυστριακό Otto Preminger στην καλύτερή του ταινία, και ατμοσφαιρικό soundtrack απο τον Duke Ellington. Αν είστε λάτρεις του παλιού κινηματογράφου και δε σας φοβίζουν τα 160 λεπτά που διαρκεί η ταινία, δείτε την ανεπιφύλακτα.

Anatomy of a murder trailer
η ταινία στο imdb

Sleuth (1972)

Director: Joseph Mankiewicz
Writers: Anthony Shaffer
Actors: Laurence Olivier, Michael Caine

Bαθμολογία:3/5


Ένας συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και ένας κομμωτής διεκδικούν την ίδια γυναίκα.Ένα ολόκληρο παιχνίδι δολοπλοκίας στήνεται,αφού ερευνούνται εξονυχιστικά κάθε παράγοντας απώλειας.Οι συναισθηματικοί κόσμοι τους συνδέονται και ο καλύτερος θα επικρατήσει με οποιοδήποτε τίμημα.
Η ταινία δε ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς,μέχρι βέβαια να μπει ο θεατής στην πλοκή της ταινίας.Αλλά όσο περνάει η ώρα,η δράση κορυφώνεται.Οι ερμηνείες των δυο ηθοποιών είναι απλά εξαιρετικές.Όλο το σκηνικό θυμίζει θεατρική παράσταση...

Τrailer της ταινίας







Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Natural Born Killers (1994)

Director: Oliver Stone
Writers: Quentin Tarantino (story), David Veloz (screenplay)

Actors: Woody Harrelson, Juliette Lewis, Robert Downey Jr., Tommy Lee Jones

Βαθμολογία:3.5/5



Πρόκειται για την ιστορία ενός ζευγαριού, οι οποίοι προβαίνουν σε αποτρόπαιες δολοφονίες χωρίς ουσιαστικό κίνητρο. Νομίζω πως η κατάλληλη έκφραση είναι πως σκότωναν "για την πλάκα τους"... Έχουν σκοτώσει περισσότερα από πενήντα άτομα προτού συλληφθούν απο τις αρχές.Σύντομα η φήμη τους ως ζεύγος εγκληματιών ξεπερνά κάθε όριο και γίνονται λαϊκοί ήρωες.
H ταινία είναι ένα ατελείωτο μακελειό, με φρικιαστικές σκηνές, με το αίμα να ρέει ποτάμι. Εξαιρετική σκηνοθεσία, αν και ακόμα δεν κατάλλαβα τη χρήση των ασπρόμαυρων πλάνων, πολύ καλές οι ερμηνείες της Juliette Lewis και του Robert Downey Jr. Σε μια συνέντευξή του ο Oliver Stone είπε: "νομίζω πως έφτιαξα ένα σύγχρονο παραμύθι τρόμου".

Δείτε το trailer της ταινίας






The Maltese Falcon (1941)

Director : John Huston
Writer : Dashiell Hammett (novel)

Screenplay : John Huston
Cast : Humphrey Bogart, Mary Astor, Peter Lorre, Sydney Greenstreet

Αξιολόγηση : 3.5/5

Ένας σκληροτράχηλος ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο Sam Spade, δέχεται στο γραφείο του την επίσκεψη μιας μυστηριώδους γυναίκας. Απο εκείνη τη στιγμή, χωρίς καλά-καλά να το καταλάβει, βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι κατασκοπείας, προδοσίας και ψεμμάτων, με έπαθλο ένα ανεκτίμητο χαμένο αγαλματίδιο, το γεράκι της Μάλτας. Οι υπόλοιποι παίκτες, όμως, δεν είναι αυτοί που θα περίμενε ο έμπειρος ντετέκτιβ.

Ο Sam Spade είναι το αρχέτυπο του σκληρού ντετέκτιβ που μεσουράνησε στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο τις δεκαετίες του 40 και του 50. Εδώ έχουμε ένα απο τα πιο κλασικά δείγματα του film noir, απο ένα σκηνοθέτη που έχει δώσει διαμάντια του είδους. Όλα τα λεφτά είναι οι χαρακτήρες και οι διάλογοι, με το Bogart να παραδίδει μαθήματα κυνικότητας και άνεσης στο ρόλο του ντετέκτιβ, και τον Peter Lorre να υποδύεται εξαιρετικά έναν ασυνήθιστο κακοποιό.

The Maltese Falcon trailer
η ταινία στο imdb

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

The Rocky Horror Picture Show (1975)

Director : Jim Sharman
Writer : Jim Sharman, Richard O'Brien
Cast : Tim Curry, Susan Sarandon, Brad Majors, Richard O'Brien, Meat Loaf


Αξιολόγηση : 2/5


Ένα πρόσφατα αρραβωνιασμένο ζευγάρι μένει με το αυτοκίνητο στη μέση του πουθενά. Το πλησιέστερο σπίτι είναι μια παράξενη έπαυλη. Δε φανταζόντουσαν ποτέ όμως πόσο παράξενη είναι, και κυρίως πόσο εκκεντρικός (για να το θέσω ευγενικά) είναι ο ιδιοκτήτης της, κάποιος Dr. Frank-N-Furter. Στη διαμονή/κράτησή τους στο θεότρελο αυτό μέρος θα μπλέξουν με τραβεστί, εξωγήινους, πειράματα αλα Frankenstein και βιτσιόζικα όργια, προσπαθώντας να ξεφύγουν απο τους διάφορους τρελούς που τους κυνηγούν.


Το Rocky Horror Picture Show θεωρείται απο τις πιο cult ταινίες που υπάρχουν (σε αρκετές σχετικές λίστες βρίσκεται μάλιστα στην 1η θέση), αλλά αυτό δε λέει και πολλά. Η ταινία ξεκινάει καλά, και είναι συμπαθητική μέχρι ένα σημείο, αλλά μετά αρχίζει να πέφτει, και να πέφτει, και να πέφτει ...(καταλάβατε). Συμβαίνουν διάφορα ευτράπελα, που στην αρχή είναι λίγο διασκεδαστικά, μα στη συνέχεια κουράζουν αφόρητα. Την κατάσταση σώζουν κάπως μερικά χαβαλετζίδικα τραγουδάκια, και ο Tim Curry που δημιουργεί μια απολαυστική κεντρική φιγούρα. Συνολικά όμως, τί cult και ξε-cult, η ταινία δε βλέπεται.

Rocky Horror Picture Show trailer
Rocky Horror Picture Show teaser
η ταινία στο imdb


The asphalt jungle (1950)

Director : John Huston
Writer : Ben Maddow, John Huston
Cast : Sterling Hayden, Sam Jaffe, Louis Calhern, Jean Hagen, Marilyn Monroe

Αξιολόγηση : 4.5/5

Ο διαβόητος εγκληματικός εγκέφαλος Doc Riedenschneider, πιο γνωστός στην πιάτσα ως "γιατρός" αποφυλακίζεται απο τη φυλακή. Αμέσως, συγκεντρώνει μια ομάδα επίλεκτων ονομάτων του υποκόσμου για τη νέα, μεγάλη ληστεία που σχεδιάζει, την τελευταία της καριέρας του. Μία ληστεία κοσμηματοπωλείου, με λεία 1 εκατομμύριο δολλάρια. Η δουλειά ολοκληρώνεται με επιτυχία, αλλά διάφορα παράπλευρα προβλήματα αρχίζουν να προκύπτουν. Προδοσίες, ατυχίες και διπλά παιχνίδια απειλούν να τινάξουν όλο το κόλπο στον αέρα.

Ο ορισμός του film noir (και το λέω με απόλυτη επισημότητα και βεβαιότητα)! Φανταστική σκηνοθεσία απο τον δάσκαλο του είδους John Huston, κοφτοί, "αντρικοί" διάλογοι, καλοδουλεμένοι, πειστικότατοι χαρακτήρες που αποδίδονται τέλεια απο το σχετικά άγνωστο μα ικανότατο cast, βαριά, σκοτεινή ατμόσφαιρα, και έντονο contrast στα χρώματα. Χρειάζεστε τίποτε άλλο ? Όλα τα παραπάνω, συν ένα μικρό πέρασμα της παντελώς άγνωστης τότε Marilyn Monroe (το όνομα της οποίας πλασαρίστηκε αργότερα πρώτο-πρώτο για λόγους marketing) συνθέτουν ένα απο τα γνωστότερα και καλύτερα film noir που έχουν γυριστεί ποτέ. Κατά την προσωπική μου γνώμη, ίσως να είναι και ΤΟ καλύτερο. Ο Huston εξερευνεί με μαεστρικό τρόπο τις μοιρές των περιθωριακών χαρακτήρων του, χαρίζοντάς μας ένα σκληρό σχόλιο για όσους κυνηγούν το λάθος όνειρο. Κερασάκι στην τούρτα η μνημειώδης τελευταία σκηνή.

The asphalt jungle trailer
η ταινία στο imdb