Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

C'est arrivé près de chez vous (Man Bites Dog - 1992)

Director: Rémy Belvaux, André Bonzel
Writer: Rémy Belvaux, André Bonzel, Benoît Poelvoorde
Cast: Benoît Poelvoorde, Rémy Belvaux, André Bonzel, Jacqueline Poelvoorde-Pappaert, Hector Pappaert, Malou Madou, Jenny Drye

Αξιολόγηση : 4/5

Ένα κινηματογραφικό συνεργείο ακολουθεί έναν ψυχωτικό serial killer στη "δουλειά" αλλά και στην προσωπική του ζωή. Ο Benoît είναι μία πολύ παράξενη ράτσα serial killer. Σκοτώνει οποιονδήποτε, χωρίς κανέναν απολύτως ηθικό φραγμό ή τύψεις, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα στην κάμερα μικρά μυστικά του επαγγέλματος που του έχει διδάξει η πολυετής πείρα του. Έπειτα, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, πηγαίνει σε εκθέσεις ζωγραφικής, παίζει μουσική με φίλους, επισκέπτεται τους γονείς και τους παππούδες του, μεθάει σε μπαράκια και αστειεύεται διαρκώς. Στην αρχή, ο σκηνοθέτης του παράξενου αυτού ντοκυμανταίρ Rémy και το διμελές συνεργείο φίλων του παίρνουν αψήφιστα το μακάβριο project, αλλά στην πορεία εμπλέκονται όλο και περισσότερο στην εγκληματική δράση του Benoît, μέχρι που συνειδητοποιούν οτι, εκτός απο μπλεγμένοι μέχρι το λαιμό, είναι πλέον και συνένοχοί του.

Το "C'est arrivé près de chez vous" (ακριβής μετάφραση "Έφτασε κοντά στο σπίτι σας" - εννοώντας στην ουσία οτι τα γεγονότα της ταινίας θα μπορούσαν να έχουν συμβεί, ή να συμβούν στη γειτονιά σας), είναι η πτυχιακή εργασία (!!!) των Rémy Belvaux, André Bonzel και Benoît Poelvoorde για την κινηματογραφική σχολή στην οποία φοιτούσαν. Οι τρείς τους πρωταγωνιστούν και σκηνοθετούν το άκρως πρωτότυπο και σοκαριστικό αυτό ψευδο-ντοκυμανταίρ, το οποίο εμφανίζεται ανελλιπώς σε κάθε αφιέρωμα ή λίστα για τις πιο "ενοχλητικές" ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ. Και, μπορώ να πώ, η "διάκριση" αυτή είναι απολύτως δικαιολογημένη. Πέραν της αληθοφανέστατης και γραφικής απεικόνισης των φρικιαστικών πράξεων του δολοφόνου-πρωταγωνιστή, η ταινία απενοχοποιεί πλήρως τη βία, εμπλουτίζοντας τις σκηνές των δολοφονιών και των βιασμών με άφθονο χιούμορ, παρουσιάζοντας τον Benoît ως μια ψυχικά διαταραγμένη, μα ωστόσο συμπαθητική φιγούρα. Και ο τρόπος που είναι γυρισμένη, στη μορφή ψευδο-ντοκυμανταίρ (ασπρόμαυρη, με χοντρό κόκκο και την κάμερα στο χέρι), κάνει τον αντίκτυπο ακόμη μεγαλύτερο, ειδικά αν αναλογιστούμε πως και εμείς, όπως και το συνεργείο, είμαστε συνένοχοι, αφού παρακολουθούμε φρικτές πράξεις μέσα στο χαλαρό και αστείο κλίμα το οποίο οι δημιουργοί της ταινίας έχουν έξυπνα "υφάνει" για να μας "παγιδεύσουν".


( Υ.Γ : Αν αναρωτιόσασταν απο πού εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί του The Blair Witch Project, μόλις το βρήκατε ! )

Man Bites Dog trailer
η ταινία στο imdb


8 σχόλια:

  1. πανεξυπνη ταινια!
    ο Benoit Poelvoorde ειναι ο διασημότερος Βέλγος ηθοποιός σημερα.οι σκηνοθετες μετα απο τετοια πτυχιακη τα παρατησαν? κριμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηδη cult απίστευτη σκηνοθεσία και κάμερα στο χέρι,αλλά το θέμα δεν μου΄άρεσε δεν το βρήκα κάν κινηματογραφικό.Δηλαδή με ένα άλλο θέμα θα μιλάγαμε για ένα all time classic.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εγώ την ίδια απορία είχα φίλε tenta ! Μάλλον τα παράτησαν. Κρίμα ! Θα ήθελα να δώ τί άλλο θα σκαρφιζόντουσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το θέμα, και το στύλ της ταινίας τα βρήκα πολύ πρωτότυπα φίλε academy, και νομίζω οτι με άλλο θέμα δεν θα έβγαινε τόσο δυνατό και "in your face" αποτέλεσμα. Σίγουρα, δεν είναι "κανονική" ταινία. Πιο πολύ κάτι σαν πλάκα, για να ψαρώσουν οι συμφοιτητές και οι καθηγητές τους στη σχολή - έτσι το εξέλαβα εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρων όλο αυτό το εγχείρημα του σκηνοθέτη και θα ήθελα να την δω. Υπάρχει πουθενά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αργύρη, νομίζω οτι είναι πολύ δύσκολο να την πετύχεις σε video club ή στην τηλεόραση (αν την έβαζε κανένα απο τα "σοβαρά" μας κανάλια, θα της έριχνε 5-6 Χ - κατάλληλη μόνο για ανώμαλους). Στο internet υπάρχει. Θα τη βρείς σχετικά εύκολα με αγγλικούς υπότιτλους. Για ελληνικούς τώρα, δεν ξέρω, λίγο δύσκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "θα της έριχνε 5-6 Χ - κατάλληλη μόνο για ανώμαλους" Χα, χα πολύ επιτυχημένο. Δεν θα μου έκανε καθόλου έκπληξη αν το έκαναν αυτό. Ικανούς τους έχω. Το ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να βρω ελληνικούς υπότιτλους. Ευχαριστώ πάντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. I will recommend anyone looking for a Business loan to Mr Benjamin who helped me with a Four Million USD loan to start my business and it was fast. When obtaining a loan from them it was surprising how easy they were to work with.The process was fast and secure. It was definitely a positive experience.Avoid scammers on here and contact Mr Benjamin On. 247officedept@gmail.com . if you are looking for a business loan.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;