Κυριακή 3 Απριλίου 2011

La planète sauvage (1973)

Director: René Laloux
Writers: Stefan Wul (novel), Roland Topor (screenplay)
Cast (voices): Eric Baugin, Jennifer Drake, Jean Topart, Jean Valmont, Sylvie Lenoir

Αξιολόγηση : 4/5

Στο μακρινό κόσμο του Ygam κατοικεί η παράξενη φυλή των Draags. Γιγάντιοι σε μέγεθος, γαλάζιοι σε απόχρωση και με ανεπτυγμένες ψυχικές δυνάμεις, ζούν τη μακροσκελή ζωή τους ήσυχα, και με πολλές ώρες διαλογισμού. Στο Ygam κατοικούν και άνθρωποι, οι Oms, οι οποίοι είναι σκλάβοι των Draags. Ο Terr είναι ένα μωρό Om, τη μητέρα του οποίου σκότωσαν παιδιά Draags που έπαιζαν. Ένα άλλο παιδί, η Tiwa, αποφασίζει να πάρει το μικροσκοπικό ανθρωπάκι στο σπίτι της για κατοικίδιο. Μάλιστα, του φοράει ένα κολάρο για να μπορεί να τον κατευθύνει με ένα ειδικό βραχιόλι. Ο Terr μεγαλώνει αιχμάλωτος της Tiwa, μα κάποια στιγμή αποφασίζει να δραπετεύσει, παίρνοντας μαζί του μία συσκευή εκμάθησης των Draags. Γνωρίζει ελεύθερους ανθρώπους, γνωρίζει τον έρωτα, και με όπλο τη γνώση που προσφέρει η συσκευή εκμάθησης οργανώνει την εξέγερση των Oms ενάντια στους αφέντες τους.

Μία εξαιρετική sci-fi animated ταινία με έντονη αλληγορία, σουρρεαλιστική αισθητική και βαθιά, φιλοσοφικά νοήματα. Συμπαραγωγή της Γαλλίας με την Τσεχοσλοβακία, μια χώρα με μεγάλη παράδοση στο κινούμενο σχέδιο, το La planète sauvage (Fantastic Planet) τοποθετεί τον άνθρωπο στη θέση των ζώων, και ξεγυμνώνει τον απαίσιο τρόπο με τον οποίο τους συμπεριφερόμαστε, στην ουσία λέγοντάς μας "εσάς σας αρέσει αυτό ?". Ο σκηνοθέτης René Laloux συνεργάστηκε με τον εικονογράφο Roland Topor, το λιτό στύλ του οποίου δείχνει λίγο απλοϊκό, είναι όμως απολύτως ταιριαστό με την ιστορία και έχει μια άγρια δύναμη. Σημειωτέον οτι ο Laloux έχει επίσης συνεργαστεί με θρυλικούς κομίστες όπως οι Moebius (στο "Les maîtres du temps" του 1982) και Caza (στο "Gandahar" του 1988). Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων, του πλανήτη και των παράξενων ζώων που κατοικούν εκεί είναι έντονα επηρρεασμένος απο το κίνημα του σουρρεαλισμού, και ιδιαίτερα απο την τέχνη των Giorgio De Chirico και Rene Magritte, οι μουσικές είναι καθαρά 70's και ψυχεδελικές, και γενικά η θέαση της ταινίας είναι μία άκρως ψυχεδελική και εσωτερική εμπειρία, που σε κάνει να αναφωνήσεις μετά το τέλος της "Μα καλά, τί πίνανε αυτοί οι τύποι ?". Πάντως, ό,τι και να πίνανε, ήταν καλό. Και δυνατό, όπως η ταινία που φτιάξανε.

La planète sauvage trailer
η ταινία στο imdb


9 σχόλια:

  1. Αυτή την ταινία μου την έχουν δώσει σε dvd εδώ κι ένα χρόνο κι όλο λέω ότι θα τη δω και στο τέλος την παραμελώ. Ίσως πρέπει επιτέλους να ασχοληθώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω διαβάσει πολλά πράγματα για αυτήν την ταινία και σίγουρα θα την δω κάποια στιγμή. Είναι κι επιστημονικής φαντασίας οπότε θα την λατρέψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε moody, ίσως κάνεις καλά που την αφήνεις, επειδή είναι απο τις ταινίες που "προϋποθέτουν" ένα κάποιο mood, τουλάχιστον για να "αποδώσει τα μέγιστα", να "την ακούσεις καλά".
    Πολλά εισαγωγικά βάζω, ελπίζω να κατάλαβες τί εννοώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αργύρη, απο όσο έχω καταλάβει το γούστο σου, νομίζω οτι θα σου αρέσει πολύ. Επιστημονικής φαντασίας, αλλά σε καμία περίπτωση της σειράς. Πολύ ιδιαίτερη αισθητική, ψυχεδέλεια και σουρρεαλισμός. Cult-ίλα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. All time classic.Τα μυνήματα του και μόνο φτάνουν.Λίγο εφιαλτικό το σχέδιο αλλά ο σουρεαλισμός συνάντησε την αναρχία σε αυτο το Post modern sci fi animation.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ εύστοχη η φράση σου "ο σουρεαλισμός συνάντησε την αναρχία σε αυτο το Post modern sci fi animation" φίλε academy.

    Τα μυνήματα της ταινίας είναι σχεδόν μισανθρωπικά, αν αναλογιστούμε οτι στο δικό μας πλανήτη εμείς είμαστε οι αντίστοιχοι Draags, και ταλαιπωρούμε όποιο άλλο πλάσμα έχει την ατυχία να ζεί μαζί μας. Και το όλο "περιτύλιγμα" των μηνυμάτων με αυτή τη χίπικη-trippy-ψυχεδελική 70s ατμόσφαιρα κάνει το αποτέλεσμα ακόμη πιο ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. απαιχτη ταινια...πολυ καλο το film analysis που της εκανες.ισως σου αρεσει και το Kirikou et la sorcière αν δε το χεις δει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Thanks nemoflicks, και καλωσόρισες !
    Μπαίνεις δυναμικά στο χώρο των cine bloggers βλέπω ! Ωραίος !
    Δεν έχω δεί τον Κιρίκου και τη μάγισσα, αλλά το έχω στα υπ'όψιν ! Ευχαριστώ για την πρόταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά πως και δεν έχεις δει ακόμα το Kirikou; ΤΟ σχέδιο και Η μουσικάρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;