Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Seppuku (Harakiri - 1962)

Director : Masaki Kobayashi
Writer : Shinobu Hashimoto, Yasuhiko Takiguchi
Cast : Tatsuya Nakadai, Rentarô Mikuni, Shima Iwashita, Akira Ishihama

Αξιολόγηση : 4.5/5

Βρισκόμαστε στο έτος 1630, στη φεουδαρχική Ιαπωνία. Η πτώση του ισχυρού οίκου των Γκέισου έχει αναγκάσει χιλιάδες άνεργους και εξαθλιωμένους σαμουράι να καταφεύγουν σε εκβιασμό οτι θα κάνουν χαρακίρι μπροστά στην πόρτα διάφορων αρχοντικών, με σκοπό να ζητήσουν χρήματα ή δουλειά. Ένας ηλικιωμένος πρώην πολεμιστής εμφανίζεται στον οίκο των Γι, αιτούμενος να του παραχωρηθεί ένας χώρος για να κάνει χαρακίρι. Στο ίδιο αρχοντικό πρίν λίγο καιρό είχε εξαναγκαστεί σε ατιμωτικό θάνατο ο γαμπρός του. Ο ηλικιωμένος σαμουράι όμως δεν έχει σκοπό να έχει το ίδιο τέλος, και καθώς διηγείται την ιστορία της ζωής του στον άρχοντα του οίκου, θα αποκαλύψει το σχέδιο που έχει βάλει σε λειτουργία για να εκδικηθεί, οδηγώντας σε ένα αιματηρό φινάλε.

Μία ταινία ορόσημο για τον ιαπωνικό κινηματογράφο, και μία απο τις γνωστότερες και πιο ονομαστές στο δυτικό κόσμο. Ο Kobayashi απομυθοποιεί μεθοδικά το θρύλο των σαμουράι και του περίφημου κώδικα τιμής τους, με όχημα τον εξαιρετικό για άλλη μια φορά Tatsuya Nakadai, σε μια απο τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του. Άψογη κινηματογράφηση και φωτογραφία, ειδικά στην εκπληκτικά γυρισμένη σκηνή μάχης στην πεδιάδα, και γενικά μαεστρική διαχείριση του σεναρίου, με συνεχή flash backs και "καθυστερήσεις" της εξέλιξης της πλοκής που παρατείνουν την αγωνία και την προσμονή για το διαφαινόμενο φινάλε.

Harakiri trailer
η ταινία στο imdb



4 σχόλια:

  1. Αριστουργημα! Και μαλιστα απο εναν οχι τοσο γνωστο Ιαπωνα σκηνοθετη, οσο το "μαγικο τριο" της χωρας του ανατελλοντος ηλιου (Κουρουσαβα, Οζου, Μιζογκουτσι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ... Και μάλιστα φίλε Mike, υπάρχουν κι άλλοι. Για τσέκαρε αν πετύχεις πουθενά τον Hiroshi Teshigahara π.χ. Αξίζει τον κόπο, και κάτι παραπάνω.

    Το Seppuku θερίζει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φυσικα κι εχω δει Τεσιγκαχαρα. Τις τρεις γνωστες του (Γυναικα στους Αμμολοφους, Λακκος, Το προσωπο ενος αλλου). Μου αρεσαν και θα ηθελα σιγουρα να βρω κι αλλες. Και ειναι κι αλλοι πολλοι, οπως σωστα λες. Θελει πολυ ψαξιμο αδερφε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν θέλει ψάξιμο λέει ...
    Αυτή είναι όμως και η μισή χαρά.

    Το καλό είναι πως, εκεί που λες "Εεεε, κάποια στιγμή θα έχω βρεί όλες τις καλές, παλιές ταινίες", ανακαλύπτεις κάτι καινούριο (παλιό), και ενθουσιάζεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;