Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Young Frankenstein (1974)

Director : Mel Brooks
Writer : Mel Brooks, Gene Wilder
Cast : Gene Wilder, Peter Boyle, Marty Feldman, Cloris Leachman, Teri Garr

Αξιολόγηση : 4/5

Ο Frederic είναι νευροχειρούργος, και εγγονός του διάσημου επιστήμονα Dr. Victor von Frankenstein. Έχοντας ζήσει όλη του τη ζωή στη σκιά του ονόματός του, και έχοντας κόψει τους δεσμούς του με την οικογένεια, κληρονομεί το κάστρο των Frankenstein, εκεί όπου ο παππούς του πραγματοποίησε τα τρομακτικά πειράματά του. Εκεί, θα βρεί τον καμπούρη υπητέτη Igor, την όμορφη υπηρέτρια Inga και την οικονόμο Frau Blücher. Κυρίως όμως, θα ανακαλύψει το σημειωματάριο του παππού του, και θα επιχειρήσει να συνεχίσει το έργο του. Και κάπου εκεί θα αρχίσει το γλέντι...

Ίσως η καλύτερη παρωδία που έχει γυριστεί ποτέ, το Young Frankenstein σατιρίζει ανελέητα την πρώτη, κλασσική ταινία Frankenstein του 1931 (γι'αυτό και είναι ασπρόμαυρο - χωρίς παρεξήγηση όπως αναφέρει το trailer), αλλά και τις cult ταινίες τρόμου της Hammer. Τρελό γέλιο απο τον κορυφαίο κωμικό Gene Wilder που υπογράφει και το σπαρταριστό σενάριο μαζί με τον
Mel Brooks, απο το αδέξιο τέρας (Peter Boyle), αλλά κυρίως απο την απολαυστική φιγούρα του Igor του καμπούρη που δημιουργεί ο Marty Feldman. Σε ένα μικρό ρόλο (cameo) εμφανίζεται και ο Gene Hackman ως τυφλός ερημίτης, και η συνταγή μιας απο τις πιο θεότρελες κωμωδίες του δάσκαλου του είδους Mel Brooks έχει ολοκληρωθεί. Συνολική αποτίμηση : Τρομακτικά αστεία. Must !

Young Frankenstein trailer
η ταινία στο imdb



4 σχόλια:

  1. Μακράν από τις πιο αγαπημένες μου κωμωδίες. Ο Mel Brooks στα καλύτερά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε μπορώ να αποφασίσω αν αυτό ή το Blazing Saddles είναι το καλύτερό του. Τώρα, θα μου πείς, γιατί να αποφασίσω ? Έχει καμία σημασία ? Αφού είναι απίστευτες κωμωδίες και οι 2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποια σκηνή να πρωτο θυμηθώ από τούτη την πολύ πολύ αγαπημένη κωμωδία! Τα άλογα όταν χλιμιντρίζουν στο άκουσμα του ονόματος της ...Φράου Μπλούχερ; Στον καμπουριάρη υπηρέτη που η καμπούρα του αλλάζει θέση ανάλογα με τις διαθέσεις του; Στη σκηνή με τον τυφλό ερημίτη; Στην σκηνή που ο Άιγκορ πάει στο εργαστήριο εγκεφάλων και φέρνει πίσω εκείνο του ...Άμπι Νόρμαλ;!!! Ή σε ποια άλλη ταινία το τέρας του Φρανκενστάιν (ή Φρόνκονστιν στην προκειμένη περίπτωση) γίνεται...χρηματιστής!!
    Υ.Γ.: Κι η μακαρίτισσα η Μάντλιν Καν είναι φοβερή ως η παλιαβιάρα αρραβωνιαστικιά του καθηγητή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τί να πρωτοθυμηθείς, και τί να αφήσεις απ'έξω ?
    Εγώ λιώνω στο γέλιο με τον καμπούρη.
    Όσες φορές το έχω δεί, ό,τι και να κάνει,
    μιλάμε, πέφτω κάτω και σπαρταράω σα να με
    χτύπησε ελεύθερος σκοπευτής !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;