Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Gegen die Wand (Head-On, Μαζί Ποτέ - 2004)

Director : Fatih Akin
Writer : Fatih Akin
Cast : Birol Ünel, Sibel Kekilli, Catrin Striebeck, Meltem Cumbul, Stefan Gebelhoff

Αξιολόγηση : 4/5

Ο Cahit είναι ένας 40άρης τούρκος που μένει στην κακόφημη συνοικία St. Pauli στο Αμβούργο της Γερμανίας. Μετά το θάνατο της γυναίκας του, τα μόνα "ενδιαφέροντά" του στη ζωή είναι το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Όταν θα προσκρούσει (εκούσια) με το αυτοκίνητό του σε ένα τοίχο, θα οδηγηθεί σε μία κλινική όπου θα γνωρίσει τη Sibel, μία νεαρή τουρκάλα που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει λόγω της μεγάλης ψυχολογικής πίεσης που της ασκεί η υπερ-συντηρητική, παραδοσιακά τούρκικη οικογένειά της. Η Sibel θα του προτείνει να παντρευτούν, αλλά να ζούνε σαν συγκάτοικοι, για να ξεφύγει απο τον έλεγχο της οικογένειάς της. Ο Cahit τελικά θα δεχτεί, και το σχέδιό τους θα λειτουργήσει άψογα στην αρχή, μέχρι τη στιγμή που ο έρωτας θα τρυπώσει απρόσμενα στο σπίτι τους, και θα δώσει τραγική τροπή στην ιστορία τους.

Ο Fatih Akin αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη, αλλά και τη μεγάλη ελπίδα για το μέλλον του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Μπροστάρης της άνθησης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην τούρκικη παραγωγή (αν και έχει ως βάση τη Γερμανία), προτείνει ένα απόλυτα ανθρώπινο και ρεαλιστικό cinema, όπου οι μικρές εκπλήξεις και τραγωδίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας μπλέκονται μεταξύ τους, με απρόβλεπτη συνήθως κατάληξη. Το "Μαζί Ποτέ", η ταινία που ανέδειξε το ταλέντο του και τον έκανε ευρύτερα γνωστό, αποτελεί κλασικό παράδειγμα της δουλειάς του, εξερευνώντας την ανθρώπινη φύση σε απρόσμενες καταστάσεις, που όμως λόγω της προσέγγισής του δε μοιάζουν και τόσο απίθανες τελικά. Πολύ καλές ερμηνείες απο τους δύο πρωταγωνιστές, πολύ καλή ταινία γενικά.

Gegen die Wand trailer
η ταινία στο imdb


5 σχόλια:

  1. Μια εξαιρετική ταινία όπου όπως λες κι εσύ είναι ένα πολύ δυνατό και ρεαλιστικό δράμα. Από τις άλλες δυο ταινίες του που έχω δει (Kurz und schmerzlos, Soul Kitchen) αυτή για μένα είναι η καλύτερή του. Από ότι βλέπω συμφωνούμε και στην βαθμολογία.

    4: Πολύ καλή

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ, απο τις άλλες του που έχω δεί (Η άκρη του ουρανού, Soul Kitchen), αυτή μου άρεσε περισσότερο. Και η Sibel πολύ καλή (και δεν εννοώ μόνο σαν ηθοποιός).

    Μου άρεσε πολύ, αλλά ταυτόχρονα στενοχωρήθηκα λίγο για το (χαμηλότατο) επίπεδο του δικού μας cinema. H Τουρκία αυτή την εποχή έχει 2-3 πολύ καλούς σκηνοθέτες (Fatih Akin, Nuri Bilge Ceylan, κι έναν άλλο που δεν τον θυμάμαι), κι εμείς...

    Και, πρός θεού, αυτό που λέω δεν το λέω απο άποψη ανταγωνισμού με την Τουρκία. Μπράβο τους που έχουν αναπτύξει ένα τόσο ποιοτικό cinema. Το λέω για να σχολιάσω την τραγική πορεία που έχει πάρει ο ελληνικός κινηματογράφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όντως πολύ ωραία γυναίκα η Sibel. Κάποια στιγμή θα κοιτάξω να δω και την “άκρη του ουρανού”.

    Με τον ελληνικό κινηματογράφο έχω πάψει να ασχολούμαι εδώ και πολλά χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εντάξει, αραιά και που βγαίνουν κι απ'την Ελλάδα καλές ταινίες.
    Πολύ δυνατή ταινία του Ακίν. Δυστυχώς δεν έχω αξιωθεί ακόμη να δω το Soul kitchen.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό λέω κι εγώ. Αραιάααααααα και πού !
    (Πρίν απ'τον κυνόδοντα, ποιά ήταν η τελευταία ελληνική που σου άρεσε ? - Για μένα ήταν το Όνειρο του σκύλου)
    Αν δεν έχεις δεί και την άκρη του ουρανού, στην προτείνω ανεπιφύλακτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;