Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Johnny Got His Gun (1971)

Director : Dalton Trumbo
Novel : Dalton Trumbo
Screenplay : Dalton Trumbo
Cast : Timothy Bottoms, Jason Robards, Donald Sutherland, Diane Varsi
, Dalton Trumbo

Αξιολόγηση : 4.5/5

Ο Johnny είναι ένας φαντάρος που τραυματίζεται απο βόμβα την τελευταία μέρα του 1ου παγκοσμίου πολέμου. Ξυπνώντας στο νοσοκομείο, ανακαλύπτει πως δεν έχει χέρια, πόδια, μάτια, αυτιά, στόμα και μύτη. Οι γιατροί τον κρατάνε ζωντανό ως μέρος ενός πειράματος, αρνούμενοι όμως να πιστέψουν πως μπορεί να νιώσει συναισθήματα. Παρ'όλα αυτά, και δυστυχώς για τον ίδιο, ο Johnny έχει πλήρη αντίληψη της κατάστασής του, και προσπαθεί απεγνωσμένα να επικοινωνήσει με τον κόσμο. Για να ξεγελάσει τη μοναξιά και τη δυστυχία του, ξαναζεί με τη μνήμη του σημαντικές στιγμές της ζωής του, και ονειρεύεται. Κάποια στιγμή, θα καταφέρει να επικοινωνήσει με μια νοσοκόμα που βλέπει έναν άνθρωπο πίσω απο τους επιδέσμους, και τελικά και με τους γιατρούς. Η χαρά του όμως, δε θα κρατήσει για πολύ...

Μία συγκλονιστική και αγωνιώδης κραυγή ενάντια στον παραλογισμό και τη φρίκη του πολέμου. Ο Dalton Trumbo μεταφέρει με ανατριχιαστικό τρόπο το σπουδαίο βιβλίο του στη μεγάλη οθόνη, και δημιουργεί μια ταινία - γροθιά στο στομάχι, μια αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία που δε μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Χρησιμοποιώντας έγχρωμο φίλμ για το ευτυχισμένο παρελθόν και τα αλληγορικά, σουρρεαλιστικά όνειρα, και ασπρόμαυρο για το κατάμαυρο παρόν του ήρωά του, ο Trumbo αργά και μεθοδικά καταστρέφει κάθε ευχάριστο συναίσθημα, κάθε έννοια πίστης στο θεό ή στους ανθρώπους, αφήνοντας πίσω μόνο τη μοναξιά και την απελπισία. Κάποιες σκηνές είναι τόσο δυνατές και τόσο συγκινητικές, που πραγματικά σε καθηλώνουν. Συνολική εκτίμηση : Η σημαντικότερη αντιπολεμική ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου !

Johnny Got His Gun - DVD trailer
η ταινία στο imdb


3 σχόλια:

  1. Johnny Got His Gun info :

    1. Ο Dalton Trumbo έχει βραβευθεί 2 φορές με Oscar σεναρίου (Roman Holiday - 1953, The Brave One - 1956)

    2. Έχει γράψει επίσης το screenplay για το Spartacus του Kubrick και για το Papillon (Ο Πεταλούδας)

    3. Οι στίχοι και το videoclip του γνωστού τραγουδιού "One" των Metallica είναι εμπνευσμένα απο την ταινία (Καλά, αυτό το ξέρουν κι οι πέτρες)

    4. Έχει γυριστεί ένα remake το 2008, κάποιου Rowan Joseph, με πρωταγωνιστή κάποιον Ben McKenzie. Μου φαίνεται οτι κάποιος πρέπει να πάει στο Hollywood και να τους αρχίσει στις σφαλιάρες αλά Τζανετάκο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε ξέρω αν είναι σημαντικότερη αντιπολεμική ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου, αλλά σίγουρα είναι απίστευτα καλή. Δυστυχώς σε γεμίζει απελπισία και θυμό αφού τα πράγματα που απεικονίζει είναι αληθινά. Το remake θα ήταν τρελό ταινιάκι αν εστίαζε ΜΟΝΟ στo ψυχολογικό κομμάτι του ήρωα και της ιστορίας μπλέκοντας και λίγο elephant man μέσα... Λέω εγώ τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για σκέψου καμια καλύτερη αντιπολεμική...
    Κι εγώ το σκέφτηκα λίγο πριν το γράψω, επειδή υπάρχει και το "Αποκάλυψη Τώρα", αλλά δεν θα το έλεγα καθαρά αντιπολεμικό.
    Ενώ ο Johnny είναι καθαρά. Πεντακάθαρα. Μιλάμε για το λευκό του Tide !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;