Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα (1979)

Director : Νίκος Νικολαϊδης
Writer : Νίκος Νικολαϊδης
Cast : Άλκης Παναγιωτίδης, Χρήστος Βαλαβανίδης, Κωνσταντίνος Τζούμας, Ρίτα Μπενσουσάν

Αξιολόγηση : 4/5

Βρισκόμαστε στο 1978. Ένας αποτυχημένος μουσικός προσκαλεί στο σπίτι του τέσσερις παλιούς φίλους, στα σαράντα τους πλέον, σε μια προσπάθεια να αναβιώσουν τα οργισμένα νιάτα τους και γενικότερα το κλίμα της δεκαετίας του '50. Serial killer ο ένας, συχνός τρόφιμος των φυλακών ο άλλος, αδιάφορος οικογενειάρχης ο τρίτος, περιπλανώμενος ο τέταρτος, και η γυναίκα της παρέας σκαστή απο το τρελοκομείο, ο καθένας θα έρθει κουβαλώντας τα βιώματά του, τις απογοητεύσεις του και τα προσωπικά του φαντάσματα απο το παρελθόν. Υπό συνεχή βροχή και rock'n'roll μουσικές του '50, μέσα απο νοσταλγικές συζητήσεις και κατάποση αλκοόλ, τα κουρέλια θα συγκεντρωθούν κουτσαίνοντας για μία τελευταία παράσταση.

Ο Νίκος Νικολαϊδης υπογράφει την καλύτερη ταινία της καριέρας του (κατ'εμέ τουλάχιστον - οι περισσότεροι προτιμούν τη Γλυκειά Συμμορία), ένα πικρό, νοσταλγικό σχόλιο για τη χαμένη αθωότητα και τα νιάτα που δεν ξαναγυρνούν. Αναρχική σκηνοθεσία, υπέροχη φωτογραφία, ξεχωριστοί χαρακτήρες και διάλογοι που έχουν μείνει στην ιστορία συνθέτουν μια πολύ ιδιαίτερη κινηματογραφική πρόταση. Η δεκαετία του '50, η εποχή της νεότητας και του ίδιου του σκηνοθέτη, φαντάζει σα μακρινή ουτοπία. Η επανάσταση χάθηκε, οι ανεκπλήρωτοι έρωτες στοιχειώνουν ακόμα, και τα κουτσουρεμένα όνειρα αφήνουν τους (αντι)ήρωες κενούς, στεγνούς, σωστά ανθρώπινα κουρέλια που προσπαθούν απεγνωσμένα να αποδείξουν οτι μπορούν ακόμα να τραγουδάνε.

μια σκηνή απο την ταινία
η ταινία στη σελίδα του σκηνοθέτη


15 σχόλια:

  1. cult ταινία που προκαλεί θύελλα αντιδράσεων,όταν προβάλλεται,από το δεξιό κυρίως πολιτικό χώρο.Μια δεκαετία που φεύγει,όνειρα νέων ανθρώπων της μεταπολεμικής περιόδου που έμειναν ανεκπλήρωτα!!!Ο Νικολαίδης είναι ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες κιμηματογραφιστές,που δίπλα του γαλουχήθηκαν εξίσου σημαντικοί π.χ Κόκκινος......
    4σσαρα δαγκωτό εννοείται!!

    Τhe Ba$$man

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ίδιος ο Νικολαϊδης έχει δηλώσει για την ταινία :
    (Διάβασε Ba$$man, και βγάλε συμπέρασμα)

    «H προβολή της ταινίας απαγορεύτηκε από την τότε δεξιά Κυβέρνηση με βάση τις κριτικές που έγραψαν οι τότε κομμουνιστές κριτικοί. Μετά την απαγόρευση, οι κομμουνιστές επιτέθηκαν στην Κυβέρνηση και την κατηγόρησαν για λογοκρισία. Τότε, η δεξιά κυβέρνηση επέτρεψε την προβολή της ταινίας.

    Εσείς τι λέτε γι' αυτό;»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θελω πολυ να τη δω γιατι μου αρεσει ο Νικολαιδης.Εχω δει τη "Γλυκιά συμμορία" (4,5/5) την οποια λατρεψα, το "Ο Χαμένος τα παίρνει όλα" (2,5/5) ετσι κι ετσι, το "The Zero Years" (1/5) πολυ μετριο και το "Singapore sling" (3,5/5).
    Θελω να δω αυτο και την "Πρωινη Περιπολο".
    Μηπως μπορεις να μου πεις που μπορω να τα βρω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχει κυκλοφορήσει σε DVD, νομίζω απο τη New Star.
    Το video club της παλιάς μου γειτονιάς την είχε (αλλά ήταν σχετικά ψαγμένο).
    Την είχε βάλει και δώρο μια εφημερίδα (εγώ απο εκεί την έχω).
    Μπορείς να τη δείς και online απο το Google video, αλλά όχι σε πολύ καλή ποιότητα
    ( http://video.google.com/videoplay?docid=3956377829815052018# )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα.Η φραση'ακου πτωμα να μαθαινεις'!!ειναι ολα τα λεφτα.Την ειχε βαλει και η κυριακατικη ελευθεροτυπια μερικα χχρονια πριν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Crispy !
    Μιας και αναφέρουμε ατάκες απο την ταινία, παραθέτω ένα απόσπασμα απο συνέντευξη του Νικολαϊδη στο cine.gr, που εξηγεί πώς βγήκε ο τίτλος :
    «Τα Κουρελια τραγουδανε ακομα βγήκε σαν τίτλος επειδή ο Κωνσταντινος Τζουμας υποδεχόταν τους φίλους του λέγοντας (σ.σ. μιμείται τη φωνή του Τζουμα) «Βρε κουρέλα, τι κάνεις;» ή «κοίτα την κουρέλα τη Ρίτα, μα είναι δυνατόν;». Τους έβλεπα λοιπόν -το ένα «κουρέλι» από δω, το άλλο «κουρέλι» από κει- και κάποια στιγμή είχαν πιάσει ένα τραγουδάκι και λέω «κοίτα να δεις, τα κουρέλια τραγουδάνε»! Αυτοί είναι!»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Tελικα ολα αρχισαν απο τοτε που εκεινος ο κρετινος ο Perry Como τραγουδησε την Glendora!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Eσύ κάνεις πολύ καλή παρουσίαση της ταινίας και σε συγχαίρω, όσο για τον Νικολαίδη δεν μπορώ να πω ότι τρελαίνομαι. Πιστεύω ότι ο τύπος είναι λίγο εστέτ και η εν λόγω ταινία νομίζω ότι απαιτεί συγκεκριμένες προδιαγραφές θεατών, παρ' όλο που συμφωνώ μαζί σου στο ότι είναι η καλύτερη του ταινία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Νικολαϊδης είναι απο τις πιο κλασικές περιπτώσεις που ή θα τον αγαπήσεις ή θα τον μισήσεις. Καταλαβαίνω αυτούς που δεν τους αρέσει πολύ (είναι μυστήριος τύπος - περιθωριακό εκ πεποιθήσεως θα τον αποκαλούσα), και συμφωνώ οτι απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό. Εμένα προσωπικά μου αρέσει πολύ το αντισυμβατικό του στύλ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Crispy, εγώ πίνω στην υγειά της Βέρας... Κάποιας Βέρας τέλος πάντων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. «Που σαι ρε κουρελι», «γεια σου κουρελι», «τι κανεις κουρελι;», μιλαμε ο τυπος ηταν πολυ "καμμενος"!
    Κριμα, γιατι ειχε ταλεντο. Η «Γλυκεια Συμμορια» μακραν η καλυτερη στιγμη του, με μια δυο εκλαμψεις ακομη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το κάψιμο είναι που μου αρέσει στον Νικολαϊδη !
    Τελικά νομίζω οτι οι περισσότεροι θεωρούν τη Γλυκεια Συμμορια ως την καλύτερή του ταινία, επειδή είναι η πιο "κανονική" του.
    Πολύ καλή και η συμμορία, αλλά εγώ ψηφίζω δαγκωτό κουρέλια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ενταξει ρε κουρελι, αφου γουσταρεις να πουμε :p

    να συμπληρωσω οτι μου αρεσε αρκετα η «Πρωινη Περιπολος», την οποια και θεωρω απ' τις πολυ καλες ελληνικες ταινιες, και λιγοτερο «Ο χαμενος τα παιρνει ολα», αποκλειστικα και μονο χαρις στον Αγγελακα, «Singapore Sling». Ολες οι αλλες (εκανα το λαθος να τις δω ολες) κατω του μετριου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Άλλος" κινηματογραφος,μίλα σε λίγους,σε όσους αισθάνονται παρόμοια,κρίμα που έφυγε τόσο νωρίς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;