Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

The Ballad of Narayama (1983)

Director:Shohei Imamura
Actors:Ken Ogata, Sumiko Sakamoto, Tonpei Hidari
Νovel:Shichiro Fukuzawa

Βαθμολογία: 5/5


Πρόκειται για ένα διαχρονικό παραμύθι ηθικής που αφορούν τα μαθήματα που προέρχονται από τη ζωή του κύριου χαρακτήρα Orin, μια ηλικιωμένη γυναίκα, 69 ετών.Στο ορεινό χωριό Σίνσου, η γριά Όριν, σύμφωνα με τα έθιμα του τόπου, πρέπει να πάει στην κορυφή του βουνού Ναραγιάμα και ν' αφήσει την ψυχή της, επιτρέποντας έτσι με το θάνατό της την επιβίωση κάποιου ,πιο νέου και παραγωγικού μέλους της κοινότητας. Η Όριν, όμως, δε δείχνει καθόλου καταβεβλημένη. Αποτελεί όμως ντροπή για την οικογένειά της να αψηφήσει τη "βαθιά επιθυμία των θεών". Φροντίζει λοιπόν να τακτοποιήσει διάφορες εκκρεμότητες και στη συνέχεια διατάσσει το μεγάλο γιο της να την οδηγήσει στο ιερό βουνό.
Η ταινία αποτελεί ένα αριστούργημα,ένα ποίημα που ο θεατής αφήνεται μέσα στο μυστηριακό και παραδοσιακό πρωτόγονο θρησκευτικό κόσμο,την πίστη στις αρχαίες θεότητες και το σαμανισμό.Αναφέρεται στο κομφουκιανικής καταγωγής έθιμο Ubasute,που φέρεται ότι πραγματοποιείται στην Ιαπωνία στο μακρινό παρελθόν.Εκεί ο άγραφος νόμος ορίζει ότι η κοινότητα δεν είναι σε θέση να ταΐζει τους γέρους και πρέπει μετά τη συμπλήρωση του 70ου έτους της ηλικίας τους να οδηγούνται στην αυτοκτονία.
Είναι ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα ταινιών που το remake αποδεικνύεται καλύτερο από το πρωτότυπο!Γίνεται μια μεθοδολογική προσέγγιση στο ζήτημα της φύσης και του ρόλου των αξιών με συνεχείς σκηνές από τη χλωρίδα και τη καθημερινότητα των ερπετών και άλλων ζώων του βουνού,προσδίδοντας μια αρμονία,μέσω της οποίας ο Imamura φανερώνει τη λατρεία του προς τη φύση και τονίζει ότι οι άνθρωποι έχουν την ίδια θέση με τα ζώα σ’ αυτό το τοπίο,όπως και την ίδια ερωτική συμπεριφορά.



4 σχόλια:

  1. Είμαι λάτρης του ασιατικού κινηματογράφου, αλλά ομολογώ πως δεν τη γνώριζα. Σ'ευχαριστώ για την έμμεση πρόταση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευτυχώς που με ξεστραβώνει ο Blind Ninja με τις γνώσεις του.!
    Φίλε Moody θα σε συνεπάρει!Ο Imamura είναι μεγάλη σκηνοθετική μούρη και σε αυτή τη ταινία ξεδιπλώνεται όλη η αυθεντία του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτική ταινία, μετά από τόσα χρόνια τη θυμάμαι πολύ έντονα (δείγμα της αξίας της) και πολύ καλή η ανάρτηση σου!
    Και εγώ: 5 στα 5!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλλον πρέπει να τη δούμε κι εμείς οι αργοπορημένοι, ε ?

    Ε, ναι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;