Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

The Death of Mr. Lazarescu (2005)

Director: Cristi Puiu
Writer: Cristi Puiu, Razvan Radulescu
Cast: Doru Ana, Ion Fiscuteanu, Monica Barladeanu, Alina Berzunteanu, Doru Boguta, Mimi Branescu, Mihai Bratila

Αξιολόγηση: 2,5/5



O 63χρονος κύριος Lazarescu ζει με τις τρεις γάτες του σε ένα προάστειο στο Βουκουρέστι. Μια μέρα ξυπνά με πόνους στο στομάχι και τρομερό πονοκέφαλο. Καλεί ασθενοφόρο και περιμένει υπομονετικά. Καθώς η κατάστασή του χειροτερεύει προσπαθεί να ζητήσει τη βοήθεια των επικριτικών γειτόνων του. Τόσο αυτοί όσο και οι επόμενοι χαρακτήρες ασκούν έντονη κριτική στο ότι πίνει. Οποιοσδήποτε τον εξετάζει, μπακάλης ή γιατρός, βρίσκει το αλκοόλ ως την αιτία του κακού. Το ασθενοφόρο αργεί και όταν φτάνει τον πάνε από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Φυσικά ντύνεται και ξεντύνεται διαρκώς. Κάθε γιατρός τον εξετάζει από την αρχή και κάνει τα αδύνατα δυνατά για να του τα πρήξει με το θέμα του ποτού.

Με αυτή τη ταινία βγήκε ξανά στο προσκήνιο ο κινηματογράφος της Ρουμανίας. Πολλοί κριτικοί την εκθείασαν και την χαρακτήρισαν ως γροθιά στο στομάχι του συστήματος υγείας. Εντάξει. Λίγο πολύ όποιος έχει μπει σε νοσοκομείο για κάτι σοβαρό δε θα δει κάτι καινούργιο. Ταπείνωση, εξευτελισμός, κυνισμός, δυσπιστία, έλλειψη φροντίδας και επαγγελματισμού, βιαστικές εκτιμήσεις και διαγνώσεις. Αυτό που πραγματεύεται στην ουσία είναι οι μεταβλητές που καθορίζουν το τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον. Συμπόνια, καθήκον, νόμος, λύπηση, κέρδος... Τι είναι αυτό που οδηγεί τον καθένα;

Σκηνοθεσία, φωτογραφία, κτλ. είναι καλά χωρίς κάτι ιδιαίτερο. Εντύπωση κάνει η πολύ ρεαλιστική ηθοποιία. Δεν υπάρχουν κομπάρσοι. Ισοδύναμοι χαρακτήρες και όλοι τους πολύ καλοί στους ρόλους τους. Μη ξεχνάμε ότι είμαστε Ευρώπη. Ίσως βοηθά και το πόσο κοντινό είναι το θέμα της υγείας στο καθένα. Η μέγιστη απόδοση του ρεαλισμού έρχεται με τον ανατριχιαστικό ήχο από τους θαλάμους των νοσοκομείων που επισκέπτονται. Νιώθεις πως είσαι συγγενής ή ότι περιμένεις και εσύ μετά τον Lazarescu τη σειρά σου. Σίγουρα χρειάζεται κάποιο υπόβαθρο για να μη τη βρεις ανόητη αλλά ούτε και "βαθιά". Είναι απλά αληθινή. Δείτε την για να θυμηθείτε το πόσο πολύτιμη είναι η υγεία και για να γνωρίσετε το νέο κύμα του Ρουμανικού σινεμά.


2 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον φαίνεται, αλλά τί τα θές ?
    Τα έχουν πεί οι Απαράδεκτοι, 20 χρόνια πρίν.
    Θυμάσαι το επεισόδιο που αρρωσταίνει ο Μπέζος και πάει στο νοσοκομείο ? ΘΕΪΚΟ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tην είδα ρε μεγάλε και σου βγάζω το καπέλο για την ανάρτηση παρ' όλες τις κάποιες ενστάσεις που έχεις! Πολύ δυνατή ταινία που δεν είχε τίποτα περιττό και όλα με τη σημασία τους. Δεν ξέρω αν πρόσεξες τα πολύ στιβαρά μπράτσα του Λαζαρέσκου, νομίζω δεν ήτανε τυχαία επιλογή πιστεύω ότι έδειχναν έναν εργάτης που είχε δουλέψει σκληρά για να οικοδομηθεί αυτό το σάπιο τελικά καθεστώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;