Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Nóz w wodzie (Knife in the Water - 1962)

Director : Roman Polanski
Writer : Jakub Goldberg, Roman Polanski
Cast : Leon Niemczyk, Jolanta Umecka, Zygmunt Malanowicz

Αξιολόγηση : 4/5

Ένα ευκατάστατο ζευγάρι, ο Andrzej και η Krystyna, κατευθύνεται με το αυτοκίνητο προς μία λίμνη της Πολωνίας, για να περάσει ένα ιστιοπλοϊκό διήμερο. Στην πορεία σχεδόν πέφτουν πάνω σε ένα νεαρό αγόρι που κάνει ωτοστόπ. Τον παίρνουν μαζί τους μέχρι τη μαρίνα, κι εκεί ο αλαζόνας σύζυγος τον προσκαλεί απροσδόκητα στη βόλτα τους με το σκάφος, έχοντας σκοπό να επιβληθεί πάνω του και να αποδείξει τον ανδρισμό του. Αν όμως ο σαραντάρης άντρας τα έχει καταφέρει στη ζωή του και έχει αποκτήσει μεγάλη πείρα, ο νεαρός έχει τον ενθουσιασμό και την αυτοπεποίθηση της νεότητας, και έτσι θα ξεκινήσει μία κόντρα μεταξύ των δύο αρσενικών, υποδαυλιζόμενη απο τη διακριτική, μα ταυτόχρονα αισθησιακή παρουσία της όμορφης γυναίκας. Η κοκορομαχία θα κλιμακωθεί, και κάποια στιγμή το μαχαίρι θα βγεί απο την κρυψώνα του...

Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Polanski (σε ηλικία μόλις 29 ετών) είναι ένα κλειστοφοβικό, ψυχολογικό θρίλερ, γυρισμένο ιδιοφυώς μέσα σε ένα ηθελημένα ακατάλληλο σκηνικό (έντονος ήλιος, ιστιοπλοϊκό σκάφος, φυσικό τοπίο της λίμνης), το οποίο όμως ο σκηνοθέτης εκμεταλλεύεται υπέροχα για να "τυλίξει" αυτό το παιχνίδι δύναμης και επιβολής. Υπό μελωδίες jazz που μας βάζουν στην κατάλληλη διάθεση, το παλιό συγκρούεται με το νέο, η επαναστατικότητα απειλεί το κατεστημένο, και η γυναίκα που άλλοτε βρίσκεται ανάμεσα, άλλοτε προκαλεί και άλλοτε συμμετέχει στη σύγκρουση, τελικά συμβιβάζεται με τη μοίρα / βόλεψή της. Η κινηματογράφηση του Polanski είναι υποδειγματική (πολύ πρωτοποριακές γωνίες λήψης για την εποχή), η σκηνοθεσία ουσιαστική και ώριμη, και το συνολικό αποτέλεσμα αιχμηρό σα μαχαίρι.

μία σκηνή απο την ταινία
η ταινία στο imdb


7 σχόλια:

  1. Με την πρωτη του μεγαλου μηκους ταινια ο Polanski εδειξε την τεραστια αξια του.Μαθημα διαλογικου σινεμα.Αρτια σκηνοθετικη βιρτουοζιτε, αριστουργηματικη κλειστοφοβικη ατμοσφαιρα, γρηγορη πλοκη, εξαιρετικη η μουσικη του Κομεντα.
    Παρα πολυ ωραιο το κειμενο σου.

    4/5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ Monsieur Hulot !
    Απο τις αγαπημένες μου ταινίες του Polanski - και η μόνη του πολωνική. Φοβερή μουσική όντως !

    Θα τα λέμε πλέον και στο δικό σου blog - Συγχαρητήρια και πάλι, και καλές αναρτήσεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρακαλω.
    Μια απο τις 6-7 πιο αγαπημενες μου ταινιες του.

    Σ' ευχαριστω παρα πολυ!Να' σαι καλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eντυπωσιακό το ντεπούτο του Πολάνσκι όπου ήταν ένα μικρό δείγμα της ευφυΐας και της εσωστρέφειάς του για το τι θα ακολουθούσε. Μέσα στο Top-20 των αγαπημένων μου σκηνοθετών. Η αγαπημένη μου ταινία του είναι το αριστουργηματικό “Rosemary's Baby” και ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής τα “Chinatown” και “Ο ένοικος”. Το κείμενό σου το βρήκα πολύ εύστοχο όπου συμφωνώ σε όλα μαζί σου.

    4: Πολύ καλή

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι εμένα είναι απ'τους αγαπημένους μου (στο top 5 μάλιστα).
    Εγώ προτιμώ τις γαλλικές ταινίες του, αλλά φυσικά και το Chinatown είναι απίστευτη ταινιάρα.
    Το Rosemary's Baby δεν θα το έβαζα στις αγαπημένες μου του Polanski, αλλά πάλι έχω πολλά χρόνια να το δώ. Λές να ήρθε η ώρα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο top-5 εε. Πρέπει να σου αρέσει πάρα πολύ.
    Ποιες γαλλικές ταινίες εννοείς;
    ΝΑΙ, νομίζω πως ήρθε η ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου αρέσει πάρα πολύ !
    Γαλλικές εννοώ το Repulsion (all-time favourite απο Polanski), το Locataire (άλλη ταινιάρα), το Cul de sac, ...
    Μάλλον ήρθε η ώρα. Παίζει να έχω 8-9 χρόνια να το δώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;