Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ôdishon (Audition - 1999)

Director : Takashi Miike
Writer(novel) : Ryû Murakami
Screenplay : Daisuke Tengan
Cast : Ryo Ishibashi, Eihi Shiina, Tetsu Sawaki, Jun Kunimura

Αξιολόγηση : 3.5/5

Ο κύριος Aoyama είναι ένας μοναχικός μεσήλικος άντρας που έμεινε χήρος πρίν απο 7 χρόνια, και αποφασίζει να ξαναβρεί μια σύντροφο. Ένας φίλος του σκηνοθέτης κανονίζει μία ψεύτικη audition για ένα ρόλο νεαρής κοπέλας σε μία επερχόμενη ταινία, έτσι ώστε να επιλέξουν την κατάλληλη για μέλλουσα νύφη του. Ο Aoyama μαγνητίζεται απο την τελευταία υποψήφια που βλέπουν, την ντροπαλή νεαρή Asami Yamazaki, και την προσκαλεί σε δείπνο. Ακολουθούν και άλλα ραντεβού, το νέο ειδύλλιο αρχίζει να πλέκεται, μέχρι τη στιγμή που η όμορφη κοπέλα θα παρουσιάσει στον άτυχο άντρα τον πραγματικό της εαυτό. Έναν τρομακτικό, διεστραμμένο εαυτό που ουδεμία σχέση έχει με το αγγελικό της πρόσωπο και τους καλούς της τρόπους.

Μία απο τις πιο σοκαριστικές ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ (συνήθως ψηφίζεται στις πρώτες θέσεις των σχετικών λιστών), το πρώτο μισό του Audition κυλάει μέσα σε μία ρομαντική, μελαγχολική διάθεση, πρίν ξεσπάσει η διαστροφική έξαρση και παράνοια του δεύτερου μισού, που χαρακτηρίζει συνολικά το έργο του εκκεντρικού (μάλλον ψυχοπαθούς) σκηνοθέτη Takashi Miike. Καλογυρισμένο και στυλιζαρισμένο, το Audition είναι μία γοητευτικά άρρωστη ταινία, με ένα πραγματικά ανατριχιαστικό φινάλε, που προτείνεται σε περιορισμένο κοινό, σίγουρα ενήλικο, με γερό στομάχι, και την περιέργεια να εξερευνήσει τις πιο ακραίες πτυχές του ανθρώπινου ψυχισμού.


Audition trailer
η ταινία στο imdb 

7 σχόλια:

  1. Μια εξαιρετική ταινία τρόμου που έχει γίνει ήδη cult. Αν και στην μεγαλύτερη διάρκεια της ταινίας δεν υπάρχει τίποτα το τρομαχτικό, ωστόσο αυτήν την τρομαχτικά απίστευτη ηρεμία που κυριαρχούσε μέχρι τότε, έρχεται να ταράξει μια ανατροπή της πλοκής που θα οδηγήσει σε ένα ξέσπασμα σοκαριστικών σκηνών και πραγματικού τρόμου. Κι αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας αυτής της ταινίας. Εξαιρετική η σκηνοθεσία της.
    Βλέπω πάνω κάτω ότι συμφωνούμε στην βαθμολογία.

    4: Πολύ καλή

    0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ καλό...
    είναι σίγουρα ψυχοπαθής ο Miike
    αλλά έχει στιλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ δεν ήξερα τίποτα για την ταινία όταν την είδα, και σε κάποια φάση είχα ψιλοβαρεθεί με το ρομάντζο. Και μετά ... στριφογύριζα στον καναπέ κι έψαχνα να κρυφτώ κάτω απο τα μαξιλάρια !
    Ο τύπος είναι άρρωστος (αλλά αυτή η αρρώστια είναι κολλητική)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ταινιάρα! Κι από εκεί που δεν το περιμένεις...
    Μαζί με το "The Ring" τα πιο επιδραστικά θρίλερ εξ Ασίας μεριάς των 90's.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλωσόρισες moody !
    Πολύ καλό, και πολύ τρομακτικό !

    Φυσικά δεν είναι να το δείς με την κοπέλα σου, γιατί, ή θα σε πεί ανώμαλο και θα σε παρατήσει, ή θα της αρέσει και θα φοβάσαι μη σου κάνει τα ίδια.

    Και το Ju-On μου άρεσε πολύ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κορυφή το εργάκι! Και εγώ είχα κολοβαρεθεί, αλλά στη πρώτη καλή σκηνή ήμουν έτοιμος να... ας μη πω. Αλλά γιατί εμένα δε μου φάνηκε ΤΟΣΟ άρρωστη; Να ανησυχώ; Α και και που είσαι; Τρελό μωρό η Eihi Shiina.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βρε καλώς τον !
    Καλά, η πρώτη καλή σκηνή είναι ... καλήηηη !
    Εεεε, είναι άρρωστη η ταινία, δεν τη λές και φυσιολογική. Αλλά, αν ήταν και φυσιολογική, δε θα μέτραγε τόσο.
    Τρελό μωρό στην κυριολεξία η Eihi. Θεότρελο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Την είδες και εσύ; Πως σου φάνηκε;